Menu

Cultural
DECORAT DE PRINCIPESA

Fostul preşedinte al Lituaniei, domnul Vytautas Landsbergis, al cărui mandat prezidenţial la cârma statului lituanian a durat din 1990 până în 1992, a fost decorat aseară la Castelul Peleş în cadrul unei ceremonii organizate de către Principesa Margareta şi Principele Radu. La eveniment a participat şi preşedintele Senatului României, dar şi ministrul educaţiei.

După ce au vizitat Palatul Elisabeta din Bucureşti, fostul președinte lituanian si sotia domniei sale au mers la Castelul Peleş din Sinaia unde au fost oaspeții Altețelor Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu. În numele Regelui Mihai I, Principesa Moștenitoare a conferit Marea Cruce a Ordinului Coroana României președintelui Vytautas Landsbergis în Holul de Onoare al Castelului Regal Peleș. Cu această ocazie a avut loc si un dineu în onoarea înalţilor oaspeţi chiar în Sufrageria de Stat a Castelului Regal Peleș, iar meniul a fost unul de excepţie.

Născut la 18 octombrie 1932, Preşedintele Landsbergis este un intelectual lituanian de formaţie renascentistă, pasionat de muzică şi de artele vizuale, de poezie şi literatură. El este cunoscut pe plan mondial pentru poziţia sa demnă și puternică într-un moment de răscruce pentru ţara sa. Astfel, în 23 august 1989, în toiul reformelor şi instabilităţii Uniunii Sovietice, mişcarea social-politică pe care o conducea, şi care susţinea independenţa Lituaniei, a organizat sub conducerea sa un mare lanţ uman de-a lungul celor trei State Baltice, mişcare de protest care a amintit de odiosul pact Ribbentrop-Molotov care a împărţit Europa de Est în sfere de influenţă şi a condus la strivirea independenţei Statelor Baltice.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>