Menu

Social
SISTEM CU TEHNOLOGIE LED

Sistemul de iluminat public va fi modernizat, astfel incat valoarea facturilor sa fie redusa considerabil. Asta isi propun autoritatile municipale din Braila, care cauta o firma specializata pentru gestionarea iluminatului stradal. Serviciul a fost externalizat, iar contractul expira in luna noiembrie, fapt pentru care primaria doreste sa-l reinnoiasca. Odata cu aceasta, firma trebuie sa realizeze si modernizarea intregului sistem de iluminat public, bazat pe tehnologia LED.

Serviciul de iluminat public din Braila va fi în continuare gestionat de o firmă specializată, desemnată în urma unei licitaţii. Asta au decis consilierii municipali în cadrul şedinţei ordinare. Ei au avut la mapă studiul de oportunitate realizat de un consultant, iar concluziile materialului sunt clare: cea mai bună variantă pentru Primărie este continuarea exemplului din ultimii ani, adică semnarea cu un operator privat a unui contract de gestiune delegată pentru perioada 2015 – 2026. Viceprimarul Alexandru Dănăilă a explicat consilierilor, cum ar trebui sa stea lucrurile in privinta noului contract. Pentru modernizare, consultantul a calculat că ar fi nevoie de o investiţie de circa 23,7 milioane lei, fără TVA, în timp ce pentru extinderea reţelei, suma maximă alocată ar fi de 10,28 milioane lei, fără TVA, aferentă unei perioade de 10 ani, atât cât va fi durata noului contract de gestiune. Pentru întreţinerea sistemului de iluminat vor fi necesari circa 6 milioane lei, fără TVA, în timp ce pentru iluminatul festiv costurile vor fi de aproape 12 milioane lei, fără TVA. Cu alte cuvinte, municipalitatea va cheltui pe iluminatul stradal cel puţin 42 milioane lei, fără TVA. La toate acestea se adaugă şi costul energiei electrice suportate tot de municipalitate, cu promisiunea că, odată cu montarea tehnologiei LED, consumul de curent se va reduce simţitor, la fel şi valoarea facturilor.

Conform noului contract, investiţia privind modernizarea o va face pe cheltuiala sa viitorul operator, în maxim 2 ani de la atribuirea contractului, iar Primăria îi dă înapoi aceşti bani, însă eşalonat, pe o perioadă de 10 ani. Astfel, la finalul perioadei de contract, municipalitatea va rămâne cu un sistem modernizat şi automatizat, cu un consum energetic mult redus.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>