Menu

Istoric
INIMA REGINEI „BATE“ LA PELIŞOR

Moment solemn la Castelul Pelișor din Sinaia, unde a fost depusa inima Reginei Maria. În numele Regelui Mihai, principesa moştenitoare Margareta a aşezat inima Reginei Maria în Salonul de Aur, pe locul ei definitiv. Inima se va odihni pe un soclu plasat în spatele canapelei unde regina a trecut la cele veşnice, în ziua de 18 iulie 1938.

Bucureştiul şi Sinaia au fost, ieri, locurile în care au avut loc ceremonii speciale, prilejuite de transferul inimii Reginei Maria de la Muzeul Naţional de Istorie a României la Castelul Pelişor din Sinaia. La eveniment au fost prezenţi şi principele Radu, principesa Maria, arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi soţul ei, dar si reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.
Regina Maria a cerut ca, la moartea sa, inima să-i fie scoasă şi depusă în capela Stella Maris de la Balcic, locul cel mai drag sufletului său. Inima reginei a ajuns la Pelişor într-o simpla caseta mică de argint. La eveniment a participat și primarul orașului Chișinău care a fost deosebit de emoționat. Regele Mihai a fost cel care, in primavara, a cerut autorităţilor române mutarea inimii suveranei la Castelul Pelişor. Inima, care a fost purtată de soldaţi ai Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul” şi escortată de jandarmi călare, a fost transferată în caseta ei originală din argint, în cadrul unei procesiuni care a pornit, de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Convoiul regal a plecat la Sinaia, unde inima Reginei Maria a fost aşezată în locul unde a bătut pentru ultima oară, Camera de Aur a Castelului Pelişor. Principesa moştenitoare Margareta a aşezat inima pe locul ei definitiv.

Povestea zbuciumată a inimii regale Atunci când şi-a întocmit testamentul, în 1933, Regina Maria a cerut ca, la moartea sa, trupul să-i fie înhumat alături de soţul său, Ferdinand, la Mănăstirea Curtea de Argeş, iar inima să-i fie scoasă şi depusă în capela Stella Maris de la Balcic, loc pe care l-a descoperit în 1924 şi unde, fermecată de peisaje, a ridicat un frumos castel. În „Cuibul liniştit“, aşa cum îi spunea regina castelului din Balcic, ridicat pe malurile Mării Negre, Maria se refugia pentru linişte şi pentru a admira marea capricioasă. Regina Maria a murit la Castelul Pelişor, după o îndelungă suferinţă, pe 18 iulie 1938.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>