Menu

Comunicat de presa
Comunicat de presă

BUZĂU, 27 noiembrie 2015

CINEMA DACIA, DESCHIS ÎN CONTINUARE PENTRU IUBITORII DE FILM

Cinefilii buzoieni și nu numai, pot urmări în continuare producțiile lor favorite la singurul cinematograf din județ care va fi operațional în continuare șapte zile din șapte. Societatea care asigură difuzarea producțiilor cinematografice, S.C.TV SAT 2002 S.R.L, continuă eforturile de a le oferi buzoienilor filme de calitate în condiții moderne de vizionare. De altfel, investițiile făcute în ultimii ani în aparatura de proiecție precum și în modernizarea sălii sunt răspunsurile firești la cerințele și așteptările publicului din tot județul. De asemenea, conducerea societății va sprijini în continuare și tinerii regizori punându-le la dispoziție chiar și gratuit cinematograful, așa cum a mai fost de altfel anul acesta, pentru lansările unor filme considerate a fi mai puțin comerciale, dar premiate la festivalurile de profil. Până la urmă cinematografia este o artă, iar sprijinirea actului cultural trebuie să încurajeze și promovarea noului val de actori și regizori. Toate aceste demersuri vor fi făcute în continuare chiar dacă reprezentanții Primăriei Buzău ar lăsa impresia că încearcă să pună lacătul pe uşă la singurul cinematograf din judeţ. Un caz recent poate fi catalogat ca regretabil, joi , 26 noiembrie, când o echipă cu șefi din Palatul Comunal a încercat să preia în forţă imobilul aflat în administrarea societăţii TV Sat 2002. Menționăm că aceeaşi societate difuzează filme în cinematografe din Cluj, Sibiu şi Bucureşti, iar în curând va deschide un nou cinematograf în municipiul Galaţi, în toate localițiile activitatea desfășurându-se fără probleme și în folosul comunităților locale.

Revenind la situația de la Buzău, pe scurt, Cinematograful Dacia, singurul din judeţ, proiectează filme din 2008 după ce anterior a avut o lungă perioadă de inactivitate. Atunci, societatea TV SAT 2002 a preluat cinematograful în baza unui contract de asociere iniţial. Un an mai târziu, RADEF Bucureşti, proprietarul imobilului, şi-a dat acordul pentru ca TV SAT să realizeze îmbunătăţiri şi modernizări în cadrul cinematografului, acord care a fost acceptat. Astfel, cu o investiţie de aproape 118.000 de euro, cinematograful a ajuns la standarde optime pentru rularea producţiilor cinematografice. Din 2010 TV Sat a obţinut acordul RADEF, printr-un contract, să ruleze filme în cinematograf în nume propriu.
În 2008 un act normativ a permis trecerea cinematografului de la RADEF către Primăria Buzău. Numai că mai trebuia și rezolvată o altă situație, la fel ca în toate cazurile similare din țară, clarificarea despăgubirilor pe care Primăria ar fi trebuit să le achite la Buzău firmei TV SAT care a realizat investiţiile de modernizare a cinematografului Dacia. Chiar dacă nu a fost rezolvată niciodată această problemă, Primăria Buzău a iniţiat în instanţă mai multe dosare prin care dorea să preia cinematograful, fără a se angaja însă că va plăti despăgubiri pentru investiţiile realizate. Mai mult, deşi era evident că TV SAT funcţionează în imobil şi difuzează filme în cinematograf, la care asistă mii de oameni, reprezentanţii echipelor care au venit la faţa locului nu au recunoscut, din motive pe care nu dorim sa le comentăm, această realitate.
Tentativele Primăriei Buzău de a prelua în condiții de forță cinematograful au continuat şi în ultimii ani, în condiţiile în care TV SAT a relizat noi investiţii, în 2013, în valoare de aproape 300.000 de lei, transformând cinematograful Dacia în cinema 3D, răspunzând aşteptărilor buzoienilor dornici de proiecții moderne. În 2014, Primăria Buzău a solicitat evacuarea societăţii TV SAT din imobil, dar cererea a fost respinsă cu caracter definitiv. De asemenea, într-un alt dosar, Primăria a solicitat anularea actului în baza căruia TV SAT rulează proiecţii cinematografice şi, implicit evacuarea firmei din imobil. Acest dosar nu a fost încă finalizat, deoarece instanţa a dispus întocmirea unei expertize privind valoarea investiţiilor realizate de TV SAT în cinematograf. Cu toate acestea, reprezentanţi ai Primăriei Buzău au încercat şi joi, 26 noiembrie 2015, să preia în forţă imobilul, aflat în administrarea societăţii TV SAT 2002, chiar dacă acest lucru ar fi însemnat închiderea pentru moment a cinematografului. În cele din urmă, reprezentanţii Primăriei au făcut un pas înapoi, lăsând să se înţeleagă că Primăria va plăti investiţiile derulate de TV SAT, evident cu acordul Consiliului Local Municipal.
Închiderea Cinematografului Dacia ar fi însemnat o pierdere imensă pentru iubitorii de film din Buzău, în condiţiile în care în judeţ nu mai există un alt cinematograf.
Pe de altă parte, având cele mai bune intenții, conducerea TV SAT ține să precizeze că dorește rezolvarea în condiții legale, corecte și în concordanță cu legislația din domeniu a oricărui diferent legat de Cinematograful Dacia, respectând în totalitate deciziile instanțelor. În plus, managementul TV SAT speră, totuşi, că Cinematograful Dacia va funcţiona în continuare și pe termen lung, având aceeași destinație, buzoienii fiind de fapt cei care vor avea de câștigat pentru că se vor bucura de noi producţii de calitate, aşa cum se întâmplă în prezent şi la Cluj, Sibiu, Bucureşti (Cinema Patria), acolo unde TV SAT difuzează filme. Pe 4 decembrie, TV SAT va deschide un nou cinematograf şi în municipul Galaţi, acesta fiind de altfel unicul din oraşul de pe malul Dunării.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>