Menu

Social
APE MAI SIGURE

O tehnologie de peste 63 de milioane de euro, bani investiți de Apele Române își propune să țină în frîu fenomenele meteo extreme, precum inundațiile, seceta sau chiar poluările. În Dobrogea există deja două puncte de intervenție rapidă în caz de necesitate, la Tulcea și la Constanța.

Fenomenele meteo extreme, precum inundațiile sau seceta, pot fi prevenite grație unor sisteme de monitorizare moderne, cumpărate și montate pe bani europeni. Echipamentele au fost instalate de către Apele Române în 11 bazine hidrografice din România. În Dobrogea, stațiile de monitorizare au fost montate în două zone. Primul la Ostrov, acolo unde Dunărea intră în bazinul Dobrogea-Litoral. Cea de-a doua zona monitorizată va fi în apropierea orașului Cernavodă acolo unde există activități intense de evacuare a apei menajere și industriale. În cazul unei poluări se poate interveni în aproximativ 30 de minute, în funcție de zona unde aceasta s-a produs. În Dobrogea s-au constituit două centre de intervenție rapidă dotate cu echipamente de ultimă generație.

Toate datele sunt transmise în timp real de stațiile montate în bazine. Se estimează că 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de protecție în zonele vulnerabile, iar riscul de producere a inundațiilor va fi diminuat cu 7 %. Proiectul a fost implementat într-un an și a costat 63 de milioane de euro, cu o finanțare europeană de 85 %.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>