Menu

Social
CU TOȚII LA POMANA PORCULUI

In aceasta perioada, in calendarul popular are loc ritualul de sacrificare al porcilor. In mai toate zonele tarii se taie „grasunul” ptr Craciun. In comuna constanteana Saraiu, toti localnicii au asistat, de Ignat, la sacrificarea lui Ghita, chiar in centrul localitatii, iar apoi s-au infruptat din pomana porcului si s-au cinstit cu un paharel de vin.

Inca de dimineata barbatii i-au pus gand rau lui Ghita. L-au sacrificat si dupa ce l-au parlit bine, au inceput sa il transeze. Atat de moale si bun a fost soricul ca in cateva minute nu mai era. Localnicii s-au inghesuit pentru o bucatica, dar spun ca a meritat. Apoi porcul a fost transat bucata cu bucata, iar carnea frageda a luat drumul ceaunelor deja pregatite si incinse bine de gospodinele satului. In acelasi timp a fost pregatita si mamaliguta. Tuica si vinul fiert au facut ca meniul sa fie complet, iar pomana porcului sa alunece mai bine pe gat.

Traditia mai spune ca de Ignat, porcului i se taie coada şi urechile, moment care simbolizează sfârșitul Postului Crăciunului.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>