Menu

Satira
CĂLDURA CARE ARDE

Cum ştim că se apropie jumătatea lunii? Simplu. Începem să fim bombardaţi cu facturi. Unele sunt floare la ureche şi nu ne trezesc acele vii emoţii asemănătoare unui preinfarct. Altele merită totuşi băgate în seamă, din simplul motiv că au darul de a ne destabiliza serios bugetul familiei. În general, cele mai mişto facturi sunt cele hibernale, pentru că încălzirea noastră cea de toate zilele merită toţi banii.

Ceea ce n-am priceput niciodată, şi nu pentru că aş idiot sadea, este rostul încălzirii centralizate. Cum se face că gigacaloria produsă de o centrală cât China, care încălzeşte cartiere întregi, este mai scumpă decât cea furnizată de o amărâtă de centrală de apartament? Să mă încumet la un exemplu? La Buzău, minunata centrala termică a oraşului, de cogenerare, modernizată din cap şi până în picioare, produce o gigacalorie estimată la 505 lei. Mai nou, Regia Autonomă Municipală, furnizorul de energie termică vrea să umfle aceeaşi gigacalorie cu încă 60 de lei. Adică, 565 lei în cap.
Locatarii, plătesc, însă, doar 185 de lei pe gigacalorie, diferenţa de preţ fiind suportată de Primărie. Chiar şi aşa, facturile ajung la vreo 250 de lei, în cele mai geroase luni din an. Ceea ce însemnă că într-o astfel de lună se consumă 1,3-1,4 gigacalorii. Dacă m-aş încumeta să calculez, la acest consum, factura la preţul real al gigacaloriei, ar rezulta un preţ ameţitor: aproape 700 de lei. Asta în condiţiile în care, locatarii, care deţin centrale de apartament, plătesc cam tot 250 de lei pe lună în cele mai geroase luni ale iernii.

Aşadar, care este rostul centralelor mamut? Să ne ardem cu căldura?
(aruncă-ţi un ochi şi pe www.pezevenchi.ro)

pezevenchi

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>