Menu

Social
IMPOZITARE LA PREŢUL DECLARAT

Vânzătorii de clădiri, terenuri și mașini scapă de grila notarilor, dar ajung în vizorul Fiscului. Potrivit Noului Cod Fiscal, impozitul pe tranzacţiile imobiliare va fi calculat, din acest an, la preţul din contract, chiar dacă este sub valorile minime din grila notarială. Până acum, dacă valoarea declarată era mai mică decât cea din grila notarilor, impozitul se calcula în funcţie de aceasta din urmă.

Potrivit noului Cod fiscal, impozitul pe tranzacțiile imobiliare va fi plătit, de anul acesta, la valoarea declarată de părți în contract, chiar dacă este sub nivelul minim din grilele întocmite de notari. Totodată, vânzătorul va datora taxa locală pentru întreg anul, indiferent de momentul în care transferă proprietatea. Tot noul Cod fiscal prevede că, de anul acesta, taxa locală pentru clădiri, terenuri și mașini se datorează pentru întregul an fiscal de către cel care o avea în proprietate la data de 31 decembrie a anului anterior. În consecință, cei care vor vinde, în 2016, de exemplu, o casă, chiar și în luna ianuarie, vor datora integral impozitul aferent anului 2016. Cu alte cuvinte, impozitele locale nu se vor mai calcula pentru fracțiuni de an. Modificarea este în avantajul cumpărărtorului, care va începe să plătească impozitul abia din anul următor celui în care a intrat în posesia bunului.

De anul acesta, notarii vor transmite fiscului datele despre persoanele care au vândut sub nivelul din grilă.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>