Menu

Social
IZOLAȚI DE COLORANTUL DIN MOTORINĂ

Noul Cod Fiscal i-ar putea izola pe locuitorii din Delta, de restul tarii. Operatorii din transportul naval vor sa isi opreasca activitatea, pentru ca nu se mai pot aproviziona cu motorina fara accize. OMV Petrom, cel mai important furnizor, a oprit livrarile deorece nu se poate aproviziona cu noul tip de colorant prevazut de lege, ptr motorina neaccizata.

Navele de transport duc zilnic in aceasta perioada peste 600 de oameni la Sulina, Periprava sau Sf Gheorghe. Daca ar folosi motorina accizata – mult mai scumpa – investitia lor ar deveni nerentabila, asa ca operatorii iau in calcul sistarea transporturilor. Anual, NAVROM Delta transporta in jur de 100.000 de pasageri si aproape 4 mii de tone de marfa de stricta necesitate catre localitatile din Delta. Pentru oamenii din Sf. Gheorghe si Sulina, vaporasul este singura varianta de a se deplasa la Tulcea.

Noile norme ale Codului Fiscal, în vigoare din 13 ianuarie 2016, au modificat tipul de colorant care trebuie folosit în mod obligatoriu la marcarea motorinei fără acciză. În plus, i-au obligat pe furnizorii de astfel de coloranți ca, pentru a-și putea desfășura legal activitatea, să certifice compoziția chimică a coloranților vânduți doar la laboratoare acreditate potrivit unui standard internațional pe care, deocamdată, nu-l deține nici un laborator din România.
Ca sa deblocheze situatia, oficialii de la Finante au elaborat un proiect de hotarare de guvern care prevede ca furnizorii vor putea prezenta doar un certificat emis de producatorul colorantului. In plus, certificarea poate fi obtinuta de la laboratoare acreditate fie din Romania, fie din alt stat membru al UE.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>