Menu

Politic
GRIJI PENTRU LIBERALI

Studiile arată că social-democraţii sunt marii beneficiari ai alegerii primarilor într-un singur tur, după ce aceştia au profitat din plin de ordonanţa care permitea aleşilor să-şi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul. PSD a racolat 350 de primari, iar scrutinul într-un singur tur le asigură fără griji un nou mandat. Liderii PNL intenţionează să atace în instanţă hotărârea Guvernului privind alegerile locale într-un singur tur, însă destui liberalii sunt sceptici în acest demers.

Alegerile locale într-un singur tur le dă mari bătăi de cap liberalilor. Un studiu recent efectuat de o organizație nonguvernamentală arată că alegerea primarilor într-un singur tur ar fi în avantajul PSD, care deține cei mai mulți primari. Este și vina liberailor, care, inițial, au fost de acord cu adoptarea acestei legi. Deputatul PNL Cezar Preda spune însă că nu a fost niciodată de acord cu alegerea primarilor într-un singur tur. Deputatul PNL Cezar Preda consideră că primarii aflați în funcție vor fi realeși în proporție de aproximativ 80 de procente în cazul unui singur tur de scrutin. El spune că PNL ar trebui să facă tot posibilul pentru a se reveni la sistemul de vor cu două tururi de scrutin. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat recent că liberalii „nu se vor opri cu demersurile” pentru a ataca la Curtea Constituţională legea alegerilor locale în două tururi. Deputatul Cezar Preda consideră însă că demersul are slabe șanse de reușită.

Cifrele arată că în decembrie 2015, PSD avea 1.632 de primari, PNL 1.059, în timp ce ALDE şi UNPR aveau 62, respectiv 61 de primari, iar UDMR – 203. Deşi ordonanţa iniţiată de Liviu Dragnea, președintele PSD, a fost declarată neconstituţională, primarii au rămas şi cu funcţia, şi cu noul carnet de partid.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>