Menu

Satira
DOAR PENTRU UNII MUMĂ…

Îngrijoraţi că românii o cam şterg din ţară şi n-o să mai ramână nimeni cu drept de vot prin mioriticul nostru ecosistem, guvernanţii s-au gândit să-i readucă pe stranieri, pe plaiurile natale. Cum să-i seduci, totuşi, pe românii care au aflat ce-i bogăţia şi lipsa de griji să se reîntoarcă la sărăcie şi nevoi? Păi, cu un business mic: năucul care se reîntoarce în ţară şi-şi investeşte banii într-o afacere va primi ajutor de la stat exact suma pe care el a investit-o din propriul buzunar. Adică, dacă tu pui un leu, statul pune şi el unul, la afacerea ta.

Ideea nu e nici hâdă, nici aiurea, numai că nu înţeleg ceva: de ce statul vrea să fie partener de afaceri cu unul care a plecat din ţară ca să nu moară de foame şi nu cu unul care a rămas în ţară tocmai pentru că a ştiut să facă ceva ca să nu moară de foame? Sau, de ce statul nu face asemenea gesturi generoase şi pentru românii de aici, ca să nu plece din ţară? Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă?

Sunt convins că astfel de întrebări sunt retorice. Bineînţeles că ideea are o logică şi ţine de atragerea în ţară a banilor acumulaţi de români în Europa. Tare însă mi-e teamă că totul va fi pe dos: tot mai mulţi, neajutaţi de stat, vor pleca în străinătate, iar tot mai puţini, sprijiniţi de stat, se vor reîntoarce în ţară.

(aruncă-ţi un ochi şi pe www.pezevenchi.ro)

pezevenchi

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>