Menu

Social
BRAGA, INTR-O NOUĂ HAINĂ

Un maestru cofetar din Constanţa reinventeaza braga , bautura traditionala dobrogeana. Gustul copilăriei este redescoperit la malul marii, iar cofetarul vrea să readucă pe masa românilor, bautura suta la suta naturala, mai ales că din licoare lipsesc total E-urile şi coloranţii. Noul produs e mai putin apos, are putin zahar si e de consistenta nectarului; se numeste simplu : „crema de braga”.

Tulbure şi de culoarea cafelei cu lapte, braga trebuie să fie dulce-acrişoară şi să te intepe uşor pe limbă. Aşa era odată, chiar şi acum câteva decenii, când mai puteai bea bragă adevărată prin unele localităţi dobrogene, făcută după secretele vechi ale turcilor de la noi. Silviu Miron a experimentat diverse retete vechi ca sa obtina ceva nou din bautura traditionala orientala. Cofetarul a scos graul din ecuatie, ca sa scape de gluten, proteina care da intoleranta multor oameni. A redus si zaharul, responsabil de multe boli moderne ale omului sedentar. Si a scos si multa apa din reteta. Rezultatul ?În urmă cu mai bine de 100 de ani, în Dobrogea erau înregistraţi 73 de bragagii care produceau lichidul fermentat din mei şi pe care tot ei şi ucenicii lor o vindeau. Acum, băutura aceea curată şi sănătoasă a fost uitată, iar reţetele ce au supravieţuit sute de ani mai sunt ştiute de foarte putini bătrâni, la malul marii. Braga moderna are de astazi, alte haine.

Braga, supranumită băutura răcoritoare a sultanilor, este 100% naturala, contine vitaminele A, B,C și D și multe săruri minerale.
Silviu Miron spune ca din reteta sa nimic nu se arunca: terciul de cereale din care s-a stors crema de braga se poate transforma intr-un desert delicios prin adaosul de stafide, curmale sau smochine.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>