Menu

Social
ALERTĂ DE PESTĂ AFRICANĂ

Veterinarii din intreaga tara sunt în alertă, din cauza apariției pestei porcine africane la graniţele Romaniei. Boala este extrem de periculoasa si se transmite cu o viteză uluitoare, fie prin simpla atingere, fie prin hrană sau prin insecte. Fiindcă nu există niciun remediu eficient, odată identificat virusul, autorităţile sunt obligate să sacrifice întreaga populaţie de porcine din fermă. Pentru acesta boala  nu se face vaccinare.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară este în alertă maximă după ce, virusul pestei porcine africane a fost descoperit la mai multe animale din Ucraina. Mortalitatea este de aproape 100% în cazul animalelor infestate, iar boala se transmite cu o viteză uluitoare, fie prin simpla atingere, fie prin hrană sau prin insecte. Pentru ca virusul este extrem de periculos si rezistent, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Buzau au stabilit un plan de actiune si  au trimis informări către toti posesorii de ferme de porci. Pesta porcină clasică se aseamănă puțin cu boala semnalată în apropierea granițelor Romaniei, însă evoluția pestei porcine africane este considerată ‘mai dramatică’, întrucât virusul este foarte rezistent.

In cazul imbolnavirii, pe pielea porcilor apar pete roşii sau vineţii, animalelor le scade pofta de mâncare, temperatura depăşeşte 40 de grade Celsius, iar decesul survine în aproximativ două săptămâni. Fiindcă nu există niciun remediu eficient, odată identificat virusul, autorităţile sunt obligate să sacrifice întreaga populaţie de porci din fermă. Pentru acesta boala nu se face vaccinare. Virusul nu este periculos pentru om, dar produce pagube economice uriaşe. Exporturile de carne de porc sunt suspendate, iar statul trebuie să suporte costurile de despăgubire pentru animalele sacrificate.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>