Menu

Social
GRĂTARE PENTRU MORȚI

A fost masa mare azi în cimitir, iar fumul grătarelor a acoperit crucile. Țiganii din Ploiești și-au comemorat morții, conform tradiției. Pe mesele întinse printre cavouri, țiganii au așezat mâncare și tot felul de băuturi, din care au vărsat câte puțin pentru pomenirea celor trecuți în lumea drepților. Obiceiul este unul străvechi, iar romii spun că își educă de pe acum copiii, pentru păstrarea acestei tradiții.

Obiceiul romilor spune că, la o săptămână de la Paştele ortodocşilor, vine o sărbătoare specifică lor, Paştele Blajinilor.  De zeci de ani, țiganii merg la mormintele celor dragi şi îi cinstesc în felul lor. Nu cu lacrimi şi bocete, ci cu băutură şi mâncare pregătită chiar în cimitir. Astăzi mesele au fost întinse încă de la prima oră a dimineții printre morminte, iar grătarele au sfârâit ore bune. De la cel mai mic la cel mai mare, toți au sărbătorit ca de Paște. Se spune că de bucatele împărțite astăzi se bucură și morții și vii, în egală măsură. Și după ce toate bucatele au fost așezate frumos, alături de sticlele de băutură, cei mai bătrâni dintre țigani s-au așezat la masă.Românii care astăzi au trecut și ei prin cimitirul Viișoara din Ploiești, au rămas uimiți de tradiția romilor. Au fost însă și destui cei care au acceptat cu bucurie pomana țigănească.

Paștele Blajinilor la cimitirul Viișoara s-a încheiat după ce toate bucatele de pe masă au dispărut.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>