Menu

Satira
ÎNVĂŢAŢI SĂ ÎNVĂŢAŢI!

Cam de 20 de ani, una dintre nelinistile primordiale ale mai-marilor tarii a fost educatia copiilor. Mai précis, ministrii, parlamentarii si alti oameni de seama ai patriei s-au aplecat permanent, cu daruire si mici pauze, asupra reformarii sistemului de invatamant. Examenul de admitere la liceu a devenit examen de capacitate, cu teste, teze, medii generale si iarasi teste, iar cel de bacalaureat s-a imbogatit treptat si continuu devenind un veritabil concurs “Stii si castigi”.

 Asa se face ca generatii la rand, odata ajunse pe bancile scolii, au asteptat cu sufletul la gura, in fiecare an, sa afle ce examene le-au mai pregatit inaintasii lor, destepti foc si excesiv de inspirati. Cert este ca, niciun copil, care deschide abecedarul, habar nu are ce-l asteapta pana cand nu scapa de sistemul de invatamant romanesc si ajunge la casa lui. Daca nu va trece in clasa a 5-a fara un examen suplimentar la stiintele comunicarii si cu o teza in limba chineza? Daca in momentul cand da sa treaca la liceu si nu mai are chef s-o traga pe Mariuca pe codite, afla ca ministrul Educatiei s-a gandit intr-o seara de nesomn la o noua lege si mai sta doi ani in gimnaziu sa ia notite si sa impleteasca alte codite? 

 

(D-nul director): Dragii mei. Sunteti parinti responsabili si de aceea v-am chemat sa va aduc la cunostinta ca a aparut o noua lege a educatiei…

(Ion): Pai stati asa, domnu’ director. Aia de luna trecuta nu-i buna?

(D-nul director): Nu e de luna trecuta, e de-acum un an si e buna. Dar a aparut una si mai buna. Deci matale il ai pe Vasilica in clasa a 4-a. Corect?

(Ion): Corect. E in clasa a 4-a de trei ani. Da’ ce memorie aveti…

(D-nul director): Lasa asta. Legea noua spune ca Vasilica va ajunge in gimnaziu abia peste doi ani, adica in clasa a 6-a.

(Ion): Imi garantezi mata ca nu mai ramane in clasa a 4-a inca doi ani? Pfuii…buna lege. Cine zici ca a dat-o?

(D-nul director): Nu bre. Se mareste ciclul primar de la patru la sase ani…Asa ca mai are timp sa se pregateasca de fizica, de chimie, de geometrie…

(Ion): Domn’ director…Alooo. Sunt eu Ion, vorbim de Vasilica al meu. Ce ciclu bre?  Seamana Vasilica cu Veta a lui Marin?

(D-nul director): Ioane, iti explic asa ca la copii, ca sa inteleaga toata lumea. Deci, aia mici de clasa a 4-a trec la gimnaziu intr-a 6-a, iar aia dintr-a 8-a intra la liceu intr-a 10-a. Bineinteles, dau examene de competente, teze si cateva teste de aptitudini. Iar la liceu vor fi 3 ani in loc de 4. In final, bacalaureatul va fi la 12 materii la alegere, iar cine mai apuca, da la facultate. Ce nu intelegi?

(Ion): Pai nu inteleg cand trece Vasilica de clasa a 4-a…

 

(aruncă-ţi un ochi şi pe www.pezevenchi.ro)

pezevenchi

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>