Menu

Cultural
LECŢIA TRECUTULUI

Istoria o invatam deopotriva de la specialisti, cat si de la martorii directi ai evenimentelor. O spun organizatorii celei de-a X-a editii a Universitatii de Vara, de la Rm. Sarat, eveniment dedicat crimelor comunismului. Studentii au avut ocazia sa afle chiar de la fostii detinuti politici, ororile prin care au trecut in perioada comunista. Participantii au vizitat si fosta inchisoare din municipiu loc de care au fost profund impresionati.

Cea de-a X-a ediţie a Universitatii de Vara, sub titlul „Închisoarea tăcerii, o experienţă în comunism” a avut loc in aceasta saptamana la Rm. Sarat. Cei 18 studenti care participa la cursuri au asistat la prelegeri sustinute de fosti detinuti politici. Ei au avut astfel ocazia sa descopere amanunte interesante din perioada comunista, chiar de la cei care au supravietuit regimului.

Studentii au facut si un tur al fostei inchisori din municipiu. Ei au fost profund impresionati de celulele in care au fost inchisi Corneliu Coposu si Ion Mihalache. Pentru cateva minute studentii au intrat in temnite si au stat izolati, pentru a simti cumva ceea ce au trait detinutii.

Universitatea de Vara Ramnicu Sarat este prima de acest fel din România destinata studierii sistemului represiv comunist. Inchisoarea de la Rm Sarat a devenit temuta prin duritatea izolarii, infometarea sistematica si bataile discretionare aplicate detinutilor.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>