Menu

Cultural
DUBLĂ COMEMORARE

Manifestari cultural-religioase la împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, dar și la implinirea a 73 de ani de la moartea mareșalului Constantin Prezan. Toate aceste evenimente au avut loc sambata la manastirea Rafaila, din judetul Vaslui. Manifestarile au fost organizate de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Episcopia Hușilor, Asociația Culturală „Astra Dobrogeană” și Asociația Culturală „Pro Basarabia și Bucovina” – Filiala Negrești.

Oameni de cultură din Constanța au participat sambata la simpozionul „România în Primul Război Mondial”, găzduit de Mănăstirea Rafaila, din județul Vaslui. Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a Eroilor Neamului, oficiată la Monumentul Eroilor Primului Război Mondial din orașul Negrești, judetul Vaslui.

O slujba de pomenire a fost oficiata si la statuia  și mormântul  mareșalului Constantin Prezan,  șef al Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial. Sambata s-au implinit 73 de ani de la moartea acestuia.

Toti cei prezenti au vizitat casa memoriala a lui Constantin Prezan, din satul Schinetea, comuna Dumești, judetul Vaslui.  Ghid le-a fost chiar nepoata maresalului, Olga Macarie, cea care le-a explicat tuturor semnificatia exponatelor din conac.

Manifestarile cultural-religioase de sambata au fost organizate de Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Episcopia Hușilor, Asociația Culturală „Astra Dobrogeană” și Asociația Culturală „Pro Basarabia și Bucovina” – Filiala Negrești. Evenimentele au avut loc in cadrul proiectului „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”, coordonat de către Departamentului Cultural Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului. La lucrarile simpozionului cu tema „România în Primul Război Mondial” de la Manastirea Rafaila, din judetul Vaslui au participat profesori, oameni de cultura si autoritati locale.

Proiectul „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”, coordonat de către Departamentului Cultural Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului se desfasoara pe parcursul intregului an 2016.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>