Menu

Cultural
LECȚIE DE ISTORIE LA CONAC

„Cine vine aici trebuie sa vina cu drag, nu doar pentru a bifa un obiectiv turistic”. O spune cu o voce hotarata si convingatoare nepoata maresalului Constantin Prezan, Olga Macarie. Cei care trec pragul conacului din satul Schinetea, judetul Vaslui, au ocazia sa participe la o adevarata lectie de istorie, predata cu bucurie chiar de nepoata maresalului. Vizitatorii pot vedea obiecte originale, fotografii, arme, medalii, documente si uniforme militare care i-au apartinut maresalului Constantin Prezan.

Constantin Prezan a fost unul dintre mareșalii României, erou al Primului Război Mondial. Casa memoriala a acestuia, construita in perioada 1861-1943, se afla in partea de nord-vest a satului Schinetea, din judetul Vaslui. Conacul este declarat monument istoric, iar dreptul de proprietate asupra cladirii ii apartine nepoatei maresalului, Olga Macarie. In perioada verii, aceasta ii intampina pe turistii, care vin la conac, dornici sa viziteze locurile in care a trait Constantin Prezan. Olga Macarie le explica tuturor semnficatia exponatelor din conac.

Nepoata maresalului Constantin Prezan recunoaste ca cel mai mult se bucura atunci cand la conac vin grupuri de copii. Cu rabdare si bucurie, Olga Macarie le preda acestora o adevarata lectie de istorie.

In conacul din satul Schinetea sunt expuse obiecte  originale, fotografii, arme, medalii, documente si uniforme militare care i-au apartinut maresalului Constantin Prezan. Obiectivul nu este promovat prea mult, chiar din dorinta nepoatei maresalului, Olga Macarie. Aceasta considera ca cei care vin la conac trebuie sa vina cu drag, nu doar pentru a bifa un obiectiv turistic

De intretinerea si administrarea conacului maresalului Constantin Prezan se ocupa in totalitate Olga Macarie si familia acesteia. Din pacate, in ultimii ani, conacul a ajuns intr-o stare de degradare avansata, necesitand urgent lucrari de consolidare, restaurare si punere in valoare.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>