Menu

Social
CANCERUL DE COLON

Atenţie la ce mâncaţi şi cum trăiţi! Medicii din Buzău sunt alarmaţi de numărul tot mai mare al cazurilor de cancer de colon. Tot mai mulţi tineri sunt afectaţi. Iar cei mai mulţi află târziu de boală. Alimentaţia cu multe grăsimi şi E-uri, sedentarismul şi fumatul cresc mult riscul de a face acest tip de cancer. Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa și, anual, în lume, mor 700 de mii de oameni din această cauză. La nivel național, anual, apar peste 8.500 de noi cazuri.

Cancerul de colon  nu ține cont de nimic, afectează tineri și bătrâni deopotrivă. Potrivit statisticilor, în ultimii 25 de ani, numărul bolnavilor de cancer de colon din România s-a dublat şi chiar s-a triplat. Mai grav, tot mai mulţi tineri sunt afectaţi iar cei mai mulţi află târziu de boală. Grăsimile animale, carnea roşie, cea procesată şi cu mulţi conservanţi, dar şi alcoolul în exces cresc mult riscul îmbolnăvirii.  La fel, lipsa fibrelor din alimentaţie sau obezitatea. Fumatul influenţează nu doar îmbolnăvirea, ci şi riscul de moarte după diagnostic.

Aproximativ 80% dintre aceste cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind moștenite. Metodele de tratament diferă în funcţie de stadiul în care a fost diagnosticată boala. Cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât tratamentul este mai eficient şi are ca scop vindecarea pacientului. Controlul anual ar fi salvator, mai ales după 40 de ani.

Pentru a preveni boala, specialiştii recomandă consumul de peşte, cereale integrale, legume şi fructe, un aport crescut de calciu şi de vitamina C şi E şi multă mişcare.

Mai multe amănunte despre acesta boală  a  intestinului leneș,  puteți afla la TvSudEst, în emisiunea ” Medicina pentru Toți, duminică, 18 septembrie, ora 19.30.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>