Menu

Social
SE CAUTĂ SOLUȚII

Cutremurul de vineri noapte a pus pe jar si autoritățile buzoiene, care, după ani în șir de nepăsare, au devenit brusc preocupate de soarta imobilelor din oraș cu risc seismic ridicat. Responsabilii din Primărie intenționează să atragă fonduri guvernamentale, sau chiar europene, pentru reabilitarea clădirilor problemă. Oficialii Primăriei admit însă că au pornit pe un drum lung și anevoios. Unul dintre proiectanții renumiți ai Buzăului spune însă că blocurile cu bulină roșie nu sunt atât de șubrede și că nu s-ar prăbuși nici măcar la un cutremur precum cel din 1977.

Ca în toată țara, și în municipiului Buzău există numeroase clădiri care prezintă un risc major în cazul unui cutremur. Mai exact, este vorba de 44 de blocuri de locuințe și clădiri care sunt considerate vulnerabile în cazul producerii unui seism. Alertați de cutremurul de vineri noapte, care a creat panică in tot orasul, reprezentantii Primariei au anunțat că intenționează să atragă fonduri pentru consolidarea imobilelor considerate vulnerabile în cazul unui cutremur. Inginerul Viorel Constantinescu, cel care în anii ‘90 a proiectat câteva dintre clădirile emblematice ale orașului, face insa o declarație surprinzătoare. El spune că nicio clădire din orașul Buzău nu s-ar prăbuși în cazul unui cutremur major, precum cel din 1977.

Expertul in constructii vine și cu o solutie de moment pentru locatarii blocurilor din Centru, considerate vulnerabile în cazul unui seism: montarea unor pereți de rezistență la parter, din 10 in 10 metri.  În municipiul Buzău, toate cele 44 de clădiri cu risc seismic ridicat au fost construite înainte de 1977. După cutremurul devastator din acel an, in urma caruia au murit peste 1500 de oameni, autorităție comuniste au modificat legislatia în ceea ce priveste constructiile, așa că blocurile ridicate după 1977 sunt mult mai rezistente.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>