Menu

Social
AVALANȘĂ DE DOSARE PENTRU FALIMENT

Legea insolvenţei persoanelor fizice care va intra în vigoare de luna viitoare va sufoca instanțele. Este părerea judecătorilor buzoieni care s-au mai lovit de o situație similară in perioada 2010-2013, odata cu aplicare amenzilor privind  rovinietă. Atunci, mai bine de jumatate din cauzele inregistrate la Judecatoria Buzau vizau anularea amenzilor trimise de Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi pentru lipsa rovinietei.

Legea falimentului personal intră în vigoare la sfârşitul acestei luni, şi nu de la întâi ianuarie, asa cum dorea Guvernul. Astfel că, începând cu 1 noiembrie, românii care nu-şi mai pot achita ratele la bancă vor putea să-şi ceară falimentul, iar datoriile lor vor fi reeşalonate pe cinci ani. În această perioadă, nu vor plăti penalitaţi şi nici nu vor putea fi executaţi silit. Aplicarea acestei legi va îngreuna insa activitatea magistraților, așa cum s-a intamplat și in perioada 2010- 2013, odata cu anularea amenzilor trimise de Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi pentru lipsa roviniete.

Nu se știe cu exactitate câţi români ar putea apela la această lege insă este cert ca soluționarea tuturor dosarelor implică foartă multă muncă. Potrivit datelor Băncii Naţionale, citate de Consiliului Superior al Magistraturii, la finalul anului trecut, erau aproape 80.000 de contracte cu întârzieri la plată mai mari de 3 luni. In acest conditii, pentru rezolvarea tuturor spețelor, numai la Judecătoria Buzău, ar mai fi nevoie de încă 6 magistrati.

Discuțiile pe tema acestei legi țin de aproape 6 ani, dar la finele anului trecut, când acestea păreau că intră în linie dreaptă, legea falimentului personal a fost amânată cu un an. Pe atunci, Executivul susținea că amânarea legii s-a făcut din cauză că normele de aplicare nu fuseseră redactate la timp. Mai mult, amânarea cu un an se punea și pe fondul faptului ca nu existau specialisti.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>