Menu

Social
MONUMENT ISTORIC DISTRUS

Dezastru la unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din Romania. Un incendiu a cuprins, duminică dimineaţă, biserica rupestră din Aluniş, comuna buzoiana Colţi. Pompierii au intervenit cu două autospeciale aparţinând Gărzii de Intervenţie Mărunţişu şi alte două de la ISU Buzău. Flăcările au afectat pereţii din lemn ai lăcaşului de cult, declarat monument istoric.

Incendiul care a cuprins biserica din satul Aluniş a fost stins la circa 20 de minute de la momentul la care pompierii au ajuns în zonă. A fost afectată construcţia din lemn a bisericii, la interior, dar au fost evacuate şi salvate bunurile din lăcaşul de cult. Oamenii din sat au venit și ei în ajutorul pompierilor.

Cauza incendiului, spun reprezenanții ISU Buzău, a fost un scurtcircuit electric. Asta, chiar dacă duminică nu s-a ţinut slujbă în biserică. Biserica de la Aluniş este monument istoric, datând din 1274, şi face parte din complexul rupestru din localitate. De altfel, biserica este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult creştine de pe teritoriul României, fiind una dintre puţinele biserici cu această vechime în care se mai săvârşesc slujbe.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>