Menu

Social
ALAIUL COLINDĂTORILOR

Atmosferă de sărbătoare, ieri, pe străzile Buzăului. Alaiul colindătorilor din mai multe provincii ale României și din Republica Moldova a prezentat buzoienilor datini vechi de sute de ani, care se mai păstrează doar în satele îndepărtate. Dansuri precum „Ursul şi Ţiganul”, „Moşul şi Baba”, ”Căiuții” ori „Alaiul Cerbului” au încântat privirile trecatorilor.

Sute de persoane i-au colindat pe buzoieni, printr-o paradă a obiceiurilor și datinilor de Crăciun și Anul Nou care a străbătut mai multe bulevarde ale orașului. Îmbrăcaţi în straie vechi de peste o sută de ani, moștenite din străbuni, artiștii populari au jucat obiceiuri a căror semnificaţie aproape că s-a pierdut în negura vremurilor. Buzoienii au privit cu interes şi curiozitate tradiţiile prezentate de alaiul colindătorilor. Alaiul colindătorilor s-a oprit în centrul Buzăului si a oferit un scurt spectacol oficialităților locale, dar și trecătorilor. Un ansamblu din Vorona, județul Botoșani a încântat asistenta cu ”Dansul Căiuților”, un obicei din nordul Moldovei.

Peste 20 de flăcăi din ”Alaiul Cerbul” le-au prezentat buzoienilor, în premieră, un obicei vechi din județul Iași.

Printre personajele remarcate de public au fost „Capra”, „Baba și Moșul”, dar și „Ursarul”. Si câțiva copii basarabeni de la Liceul „Ion Creangă” din Chișinău au ținut ca, în pragul Crăciunului, sa-i colinde pe buzoieni pentru sănătate, noroc, bucate bogate şi mulţi ani de viaţă. După ce au străbătut bulevardele Buzăului, colindătorii au susținut un spectacol în sala Consiliului Județean. Festivalul din Buzău, care se află la ediția cu numărul doi, îşi propune să contribuie la păstrarea şi evidenţierea datinilor şi a obiceiurilor păstrate nealterate de-a lungul secolelor.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>