Menu

Social
UN CRĂCIUN DE POMINĂ

Situatie disperata pentru mai bine de 100 de romani care au stat blocati trei zile in punctul de frontiera de la Negru Voda. Din cauza nametilor – care pe alocuri au atins chiar si patru metri inaltime – utilajele nu au putut sa razbata,  iar oamenii s-au descurcat cum au putut. Au dormit in masini si autocare si s-au rugat ca autoritatile sa ajunga la ei. In cele din urma, aseara s-a reusit deblocarea drumului iar oamenii au intrat in tara.

Oamenii au plecat spre Romania in urma cu trei zile. Au sperat ca vor ajunge acasa inainte ca urgia sa se dezlantuie. Au avut insa ghinion: a inceput sa ninga, iar vremea rea i-a prins aproape de frontiera cu Bulgaria, la Negru Voda. Vecinii bulgari au trimis in zona mai multe utilaje de deszapezire,  iar in cele din urma oamenii au ajuns la vama.

La intrarea in tara, avea sa ii astepte un alt necaz. Judetul Constanta intrase sub cod rosu de viscol, zapada si vreme rea,  iar drumurile s-au inchis toate, astfel ca oamenii au ramas blocati.  Unii au dormit in autocare, altii in tiruri ori masini personale. Aseara tarziu au ajuns la vama din Negru Voda si utilajele de dezapezire trimise de autoritati din judetul Constanta. Doua freze, un buldoexcavator si o lama au reusit in cele din urma sa deschida drumul pana la vama. Intervenția s-a dovedit a fi una dificilă încă dinainte ca drumarii să ajungă la Negru Vodă. Pe traseu ei au întâlnit mai multe zone de șosea impracticabile din cauza sulurilor de zăpadă troienită. Cele 3 camioane dotate cu lamă, o freză, un buldoexcavator și o wollă au tăiat straturile de omăt și au făcut loc mașinilor să treacă.

Odată ajunse în vamă, echipele au găsit o bună parte dintre turiștii blocați. Ei stăteau acolo de vineri, atunci când a început să ningă abundent. Din fericire, oamenii au beneficiat de condiții de cazare, mâncare și apă.Moldovenii din grup își vor aduce cu siguranță aminte de acest weekend petrecut în vamă pentru că ei au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi la Negru Vodă.

Turiștii au ajuns acasa la Constanța, iar cei care locuiesc în alte zone au ocazia să plece mai departe sau să rămână la malul mării până când drumurile vor fi complet deblocate.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>