Menu

Social
TAIEREA PORCULUI DE IGNAT

Din mosi stramosi, romanii taie porcul in ziua de Ignat. Asa ca an de an, pe 20 decembrie, in mai toate gospodariile de la tara are loc un adevarat ritual de sacrificare, la care se aduna toti ai casei. De taierea porcului se leaga multe superstitii populare. Carnea nu va fi buna, daca la taiere asista persoane carora le este mila, iar cine mananca din urechile proaspat parlite va avea noroc tot anul.

In gospodaria familiei Oprişan din Corlăteşti a fost mare vanzoleala toata ziua. Dis de dimineata, ajutat de cativa vecini, domnul Ion s-a apucat de taierea porcului, de 150 de kg. Dupa sacrificarea traditionala, capul familiei a tamaiat porcul, asa cum stie ca se procedeaza din batrani. Inainte de a fi parlit, in cinstea animalului se bea tuica fiarta. Urmeaza spalarea cu apa calda, parlirea, dupa care animalul este dat cu sare sa se fragezeasca soriciul. Porcul nu se transeaza pana nu i se cresteaza in frunte semnul crucii.

Prezent la sacrificarea animalului a fost si Dorel, macelarul satului, prin mainile caruia au trecut multi porci de-a lungul timpului. Tot Dorel stie si de unde se ia carnea pentru analiza trichineloscopica care va ajunge la medicul veterinar. Dupa analiza se confirma ca porcul a fost sanatos, asa ca familia Oprisan se pregateste de pomana porcului. Potrivit statisticilor, romanii sacrifica, pentru Craciun, 1 milion de porci.

 

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>