Menu

Social
PERDELE FORESTIERE

România nu mai are perdele forestiere! Acestea pot fi extrem de utile, atât în iernile cu viscol puternic, cand zeci de drumuri naţionale sunt blocate de nameti, cât şi în timpul verilor, culturile fiind astfel apărate de vânturile uscate. Autoritatile buzoiene sunt interesate de reluarea plantarilor de puieti, dar recunosc ca astfel de investitii pot fi concretizate doar printr-un program național.

De mai bine de zece ani, Ministerul Mediului se chinuie să infiinteze noi perdele forestiere pe marginea drumurilor, ca iarna şoselele să nu mai fie acoperite de nămeţi. Totul a ramas insa doar pe hartie, iar soselele pot fi oricand ingropate in zapada. Autoritatile buzoiene considera că  reinființarea perdelor forestiere ar fi un proiect absolut necesar, dar astfel de investitii trebuie demarate printr-un program național.

Perdelele forestiere ar fi imperios necesare in Buzau, in conditiile in care intr-o buna parte din judet vantul sulfa cu mare putere. Astfel de masuri de protectie ar usura in mare masura misiunea utilajelor de deszăperire pe timp de viscol.

Specialiștii în domeniu spun că perdelele forestiere înființate au nevoie de maximum 5-6 ani pentru a ajunge la maturitate. Abia  atunci acestea pot preveni ca zapada sa ajunga pe carosabil. Statisticile arată că necesarul de perdele forestiere de protecţie in Romania ar fi de peste 1.700 km.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>