Menu

Social
CU JALBA-N PROȚAP LA MINISTER

Apicultorii sunt la un pas de a incepe protestele, dacă nu se vor lua măsuri pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Sindicatul Apicultorilor din România, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, situația dificila în care se află sectorul apicol.

Interzicerea folosirii neonicotinoidelor și obligarea fermierilor să afișeze la loc vizibil substanțele folosite la tratarea culturilor, mortalitatea în masă a familiilor de albine, ori subvenționarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare și selecție. Sunt doar cateva dintre problemele ridicate de Sindicatul Apicultorilor din România conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Sectorul apicol se confruntă cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua așa. Am ajuns în situația ca noi să mâncăm surogat de miere și mierea noastră să fie vândută în alte țări. Copiii noștri mănâncă miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botănoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar așteptăm lucruri concrete. În circa 10 zile vom avea o nouă întâlnire. În funcție de cum vor decurge lucrurile, cât de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pașii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os și vom ieși în stradă cu afumătorile și echipați cu halate, cu cizme.”, a declarat președintele Sindicatului Apicultorilor, Dănuț Puișoru.

În cadrul discuțiilor s-a pus problema creării unui fond la care să participe fiecare fermier cu o sumă pe hectar, pentru susținerea sectorului apicol și pentru despăgubiri în caz de mortalități, având în vedere și importanța polenizării.

“Polenizarea crește producțiile agricole cu circa 40% și fermierii ar trebui să fie interesați ca albinele să nu dispară ceea ce, la ritmul în care crește mortalitate în prezent, este posibil să se întâmple în câțiva ani. De asemenea, a fost ridicată problema ca fermierii să pună panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substanțele pe care le-au folosit la tratamente, iar în cazul în care se constată mortalitate la albine, apicultorii să fie despăgubiți. În privința acordării ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta să nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicităm acordarea lui pe anul 2017, pentru că efectele continuă să se resimtă”, a mai spus Dănuț Puișoru.

Totodata, Sindicatul Apicultorilor a propus să fie analizată posibilitatea colaborării cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatură corespunzătoare, pentru întocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalității excesive, astfel încât apicultorii să nu mai fie nevoiți să ducă probele în alte țări.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>