Menu

Cultural
VESTIGII DE VALOARE

Vestigiile descoperite la Rm. Sarat, in urma surparii parcarii, de pe Drumul European 85, au importanta nationala. Este opinia specialistilor care au facut cercetari in zona si care spun ca in acest moment nu intra in discutie astuparea si asfaltarea zonei. In timp ce Directia de Cultura Buzau a declansat procedura de clasare de urgenta a sitului arheologic medieval, autoritatile din Rm. Sarat au luat noi masuri de restrictionare a traficului, pentru protejarea zonei. Grav este ca din cauza infiltratiilor subterane exista in continuare risc de surpare.

Specialistii de la Muzeul Judetean Buzau au coborat din nou astazi in subteranul parcarii surpate din Rm. Sarat. Acestia au constat ca zidurile de caramida, care se presupun a fi ale unei pivnite, din secolul al XVII, se continua in partea de vest, pe o portiune de aproximativ 10 metri. In peretii structurii subterane pot fi observate guri de aerisire, dar si urme de prindere a usilor. Directia de Cultura Buzau a declansat procedura de clasare de urgenta a sitului arheologic medieval si a impus Primariei luarea unor masuri pentru protejarea acestuia, fiind vorba de un sit de valoare nationala.

Primaria Rm. Sarat a intrunit astazi din nou Comandamentul pentru Situatii de Urgenta, care a impus  noi masuri de restrictionare a traficului, pentru protejarea zonei. Specialistii care au coborat in subteran sunt ingrijorati. La nivelul zidului de caramida sunt infiltratii, iar din cauza acestora exista in continuare risc de surpare.

Dat fiind faptul ca din aceasta seara este in vigoare informare meteorologica de precipitatii, autoritatile din Rm. Sarat au luat masuri pentru ca in craterul format sa nu mai se infiltreze apa. In perioada urmatoare, in zona surpata se vor face cercetari arheologice urgente. Specialistii spun aceasta ar putea fi valorificata prin amenajarea primului muzeu sit din Romania.

Tot astazi autoritatile au reluat discutia despre necesitatea realizarii unei centuri a municipiului Rm. Sarat.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>