Menu

Social
COD ROŞU

Un judeţ paralizat de zăpadă şi viscol cu toate drumurile naţionale închise şi şoferi nervoşi că nu li se dă voie să circule. După codul portocaliu instituit de aseară astăzi judeţul Buzău a intrat în cod roşu de la orele 8,30 la 13. Chiar dacă au fost preveniţi să circule cu prudenţă şoferii au scăpat maşinile în şanţuri şi au dat emoţii pasagerilor. În muncipiul Buzău sunt filtre de poliţişti care îi întorc pe şoferi din drum şi îi sfătuiesc să aştepte până la redeschiderea şoselelor.

Chiar înainte de intrarea în vigoare a codului roşu, 33 de călători care veneau din Republica Moldova au fost scoşi dintr-un autocar răsturnat pe drumul naţional 2 E85. Cetăţenii moldoveni au trecut prin clipe de groază cand autocarul cu care mergeau la Bucureşti a intrat în balans pe gheaţă şi a fost împins de vânt în şanţ, în apropiere de localitatea Mihăileşti. Autocarul s-a înclinat pe o parte, iar călătorii au căzut unii peste alţii. Cu uşile de acces blocate, oaemnii au fost nevoiţi să aştepte sosirea pompierilor, care i-au scos din maşina prin geamuri şi prin turelă. Din fericire, niciunul nu a fost rănit. Turiştii au fost duşi la un han din apropiere unde au primit ceai cald şi unde i-a aşteptat alt autocar. După aproape două ore, turiştii au ajuns în capitală.

La limita cu judeţul Ialomiţa un alt microbuz cu 7 persoane a ajuns în șanț. Pasagerii au fost aduși la acelaşi han cu o ambulanță ISU pentru transport victime multiple.
Vizibilitatea pe şosele redusă la cel mult 10 metri şi vântul extrem de puternic au determinat autorităţile să închidă toate drumurile naţionale din Buzău. La ieşirile din oraş dar şi în fiecare localitate poliţiştii au vegheat ca niciun autovehicul să nu se avânte în viscolul extrem.

În localitatea Poşta Câlnău un autobuz cu 40 de pasageri care face curse regulate între Racoviţeni şi Buzău a fost oprit la adăpost într-o parcare.

Dacă în interiorul localităţilor zăpada aşternută nu depăşeşte 30-40 cm, în câmpie zăpada este spulberată iar viteza vântului a depăşit 90 de km la oră la rafală. Drumarii spun că nu sunt suluri pe şosea, însă vizibilitatea extrem de redusă, viteza foarte mare a vîntului şi gheaţa de pe carosabil ar fi produs cu siguranţă blocaje şi tragedii.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>