Menu

Administrativ
LICITAȚIE CU DEDICAȚIE?

Inca o licitatie cu dedicatie? Asta este intrebarea pe care si-o pun buzoienii dupa ce Primăria a anuntat ca va cheltui, în acest an, 3.200.000 de lei pentru implementarea unui sistem informatic în școli și licee. Mai exact, municipalitatea  dorește cumpărarea a peste 1400 de tablete, care vor fi oferite profesorilor, și a peste 23.000 de licențe ce vor fi oferite elevilor din oraș. Decizia este contestată si de către unii consilierii locali, care se tem că licitația privind achiziția tabletelor și a licențelor va fi una cu dedicație.

La preluarea mandatului, în vara anului trecut, primarul Buzaului, Constantin Toma a anuntat cele trei mari priorități ale sale pentru următorii patru ani: „Asfalt, asfalt și… asfalt”. Edilul făcea referire la un sondaj de opinie realizat pe un eșantion de 1000 pe buzoieni din care reieșea că cetățenii își doresc, în primul rând, ca strazile și trotuarele din municipiu să fie asflatate. De aproape un an, in Buzau, nu s-a asfaltat insa nici măcar o singură stradă. In aceste conditii, Constantin Toma a decis să aloce 3.200.000 de lei pentru implementarea unui sistem informatic în școlile și liccele din Buzău. Cu acestia bani, Primaria intentioneaza sa cumpere tablete pentru 1400 de profesori și peste 23.000 de licențe pentru elevi. Cu un Consiliu Local la discreția edilului PSD, proiectul de hotărâre a trecut fără probleme.

Schimbarile de strategie ale primarului Constantin Toma creaza insa multe suspiciuni. Asta, în condițiile în care, în 2012, Primăria Buzău a cumpărat zeci de tablete pentru consilierii locali de la firma actualului parlamentar PSD Sorin Lazăr. Multi se intreaba daca si actualul edil, Constantin Toma va incredinta afacerea de aproape un milion de euro a tabletelor unei firme de casă a PSD.

Grav este ca nu doar problema strazilor neasfaltate este ignorata in detrimentul unei afaceri dubioase cu tablete, ci chiar problemele scolilor din municipiu.  În prezent, clădirile în care funcționează multe unitati de invatamant din oras au nevoie de reparații. In unele școli și licee există si probleme legate de siguranța elevilor, clădirile respective necesitând de urgență reparații. Totodată, în multe școli aflate mai ales la periferie, sălile de clasă sunt nu dotate corespunzător iar părinții sunt cei care, prin fondul clasei, asigură cumpărarea de materiale didactice, dar nu numai.  Toate aceste prioritati privind îmbunătățirea sistemului de educație din Buzău sunt insa trecute lejer cu privirea pentru a implementa un sistem informatic la care mulți părinți nu vor avea acces, din cauza lipsei banilor. Asadar, cine va avea de castigat din aceasta investitie dubioasa? Educatia sau beneficiarii unei licitatii controversate?

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>