Menu

Social
TERENURI INCENDIATE ȘI SANCȚIUNI

Un necunoscut le-a incendiat terenurile iar acum ei risca o diminuare semnificativa a subventiilor primite de la stat. Este vorba despre fermieri din comunele buzoiene Beceni, Scorţoasa, Cernăteşti şi Berca carora un incendiu urias le-a mistuit pasuni pe o suprafata de  450 de hectare. Dacă autorul nu va fi descoperit, fermierii risca sanctiuni din partea APIA deoarece suprafatele pe care le detin nu mai pot fi considerate pasuni.

Cum a dat caldura, cum au inceput zeci de incendii de vegetaţie  uscată cărora pompierii abia le fac faţă. În județul Buzău, un incediu urias a izbucnit marţi, cand  450 de hectare de terenuri din comunelor Beceni, Scorţoasa, Cernăteşti şi Berca au fost mistuite de flacari.  Focul a fost stins cu greu după  şase ore, timp în care au intervenit zeci de pompieri, voluntari, dar şi pădurari de la ocoalele silvice din zonă.  Cel mai probabil, incendiul a cuprins dealurile de pe suprafaţa celor patru comune după ce un localnic a strîns resturile vegetale şi le-a incendiat, fără a supraveghea focul, care s-a extins din cauza vîntului. Dacă autorul nu va fi descoperit, fermierii ale căror suprafeţe au luat foc risca o diminuare semnificativa a subventiilor primite de la stat deoarece terenurile arse nu mai pot fi considerate pasuni.

Toţi fermierii ale căror terenuri au fost cuprinse de flăcări vor fi verificati şi li se vor aplica sancţiuni. Potrivit reprezentanților APIA Buzău, un singur fermier cu o suprafaţă mai mare, detine peste 100 de hectare, pe zona Pîclele-Scorţoasa. Ceilalti mulţi fermieri afectati detin suprafeţe mici in comunele Berca, Cernăteşti, Beceni şi Scorţoasa.

În ultimele săptămîni, in judetul Buzau au avut loc 22 de incendii de vegetaţie uscată. APIA Buzău atrage atenţia că fermierii pot pierde subvenţiile din cauza incendiilor de vegetaţie scăpate de sub control. Subvențiile de la APIA se diminuează în cazul în care incendiile necontrolate afectează pană în 20% din suprafața de teren. In cazul în care suprafetele afectate sunt mai mari, subvenția este anulată.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>