Menu

Social
TRADITIE VECHE

De sute de ani, pe 6 ianuarie, când creştinii sărbătoresc Boboteaza, în satele din Bărăgan există un obicei rar întâlnit prin alte părţi ale ţării, botezul cailor. În judeţul Buzău, tradiția stropirii animalelor cu agheasmă mai rezistă doar în comuna Smeeni, unde caii sunt sursa de trai pentru numeroşi gospodari.

La Smeeni, una din cinci familii deține cel puțin un cal, animal care este folosit ca mijloc de tracțiune la muncile câmpului. Creșterea cailor este o tradiție care se moștenește de la o generație la alta iar tainele călăritului se deprinde încă din copilărie. Pentru tinerii din Smeeni, ziua de Bobotează este singurul prilej din an de a se făli cu priceperea în mânuirea hamurilor sau cu frumusețea armăsarilor. Încă de dimineață, ei au venit călare la biserică, din toate cătunele comunei Smeeni, pentru a-și binecuvânta animalele. După ce preotul a terminat slujba la altar, a ieşit afară ca să sfinţească apa pentru oameni după care, cu mănunchiul de busuioc, a stropit cu agheasmă animalele aduse la poarta bisericii.

Ţăranii consideră că botezul cailor, tradiţie care se pierde în negura vremii, fereşte animalele de toate relele. După ce animalele au primit, cuminţi, botezul, a început din nou parada călăreţilor, pe uliţele satului.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>