Menu

Social
BOTEZUL CAILOR

O traditie mostenita din batrani a insufletit astazi toata lumea din localitatea prahoveana Târgsorul Vechi. Localnicii s-au strans pe izlazul comunei pentru ca preotul sa le boteze caii. Si pentru ca asa cere traditia, caii s-au intrecut in forta, frumusete si viteza.

În fiecare an, pe 6 ianuarie, de Bobotează, la Târgșorul Vechi în Prahova are loc Botezul Cailor. O tradiție care încă se păstrează în sat. Gospodarii şi-au împodobit caii de sărbătoare şi au mers cu ei pe islaz pentru a fi botezați. Asta ca să le meargă bine tot anul. Oamenii au profitat de prilej pentru a arăta că animalele lor sunt și frumoase și puternice. Cei mai tineri localnici s-au întrecut în cursă. Câștigător a fost Ionuț, un tânăr de 19 ani care călărește de când era mic. Iar Stela, iapa cu care a participat la întrecere, nu l-a făcut de râs. Nu doar caii s-au întrecut pentru a obține un premiu, ci și localnicii. Cea mai gustată a fost proba cu coarda elastică, iar castigatorii au primit, drept premiu, o sticla cu vin.

Conform tradiţiei populare, cei care îşi botează caii vor avea un an bun, cu recolte, iar animalele vor fi ferite de boli. Așa că preotul satului i-a stropit pe rând cu apă sfințită, atât pe cai, cât și pe proprietari. La Botezul Cailor a participat tot satul, de la cel mai bătrân până la cel mai tânăr localnic. Pentru că au stat câteva ore în frig, oamenii au fost încălziți cu un vin fiert, cu țuică, dar și cu o fasole cu ciolan pregătită chiar pe islaz.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>