Menu

Social
FACTURI MAI MARI LA CĂLDURĂ ȘI GUNOI

Facturi tot mai mari pentru buzoienii de la bloc. Primăria a propus deja majorarea preţului gigacaloriei livrată în sistem centralizat de la 185 lei, la 285 de lei, ceea ce înseamnă o majorare cu 50 la sută a preţului căldurii şi a apei calde. În curând, ar putea crește și prețul gunoiului menajer.

Proiectul privind scumpirea preţului gigacaloriei pentru căldura şi apa caldă livrate în sistem centralizat a fost postat zilele trecute pe site-ul Primăriei Buzău, spre a fi supus dezbaterii publice. Propunerea prevede majorarea gigacaloriei de la 185 de lei, la 280 lei. Astfel, buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti în curând facturi facturi cu 50 la sută mai mari.

În condiţiile majorării preţului la căldură, responsabilii din cadrul Regiei Autonome Municipale Buzău se aşteaptă la debranşări în masă. Ei speră, totuşi, ca sistemul să rămână funcţional printr-o mai bună gestionare a căldurii de către proprietarii de locuințe. În municipiul Buzău, dintr-un total de aproape 35.000 de apartamente, doar 14.400 mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

Majorarea preţului gigacaloriei nu este veste proastă pentru buzoieni. Prețul gunoiului menajer pentru populație ar putea crește de la 11 la 12,6 lei de persoană pe lună. Autoritățile locale anunţă că majorarea s-ar putea produce ca urmare a aplicării ordonanţei de mediu potrivit căreia se introduce taxa de mediu în valoare de 80 de lei aplicată operatorilor pentru fiecare tonă de deșeuri colectată și depozitată la groapa de gunoi. Autorităţile centrale au promis însă că vor interveni cu o nouă ordonanţă de urgenţă astfel încât taxa, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, să fie plătită doar de către firmele care nu ating gradul de valorificare a deșeurilor impus prin lege. În acest caz, societatea de salubrizare din Buzău nu ar fi fost nevoită să plătească această taxă.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>