Menu

Social
SARBATOARE PE RIT VECHI

Si la Braila aproape 7 mii de rusi lipoveni si-au urat Craciun fericit! Potrivit traditiei, dis de dimineata, ei s-au imbracat in straiele traditionale si au mers la slujba de la Mitropolie. Au mers apoi la casele lor, unde, impreuna cu familia si prietenii, au gustat din bucatele specifice acestei sarbatori. Peste o saptamana, lipovenii vor sarbatori Revelionul.

In judetul Braila exista cea mai mare comunitate de rusi lipoveni din tara, crestini ortodocsi de rit vechi, care sarbatoresc astazi Craciunul. Ei s-au adunat dimineata la slujba desfasurata la unica Mitropolie de rit vechi din lume, aflata in orasul Braila, care s-a dovedit neincapatoare pentru credinciosii veniti sa se roage. Dupa slujba, cartierul lipovenilor din municipiu s-a umplut de oameni imbracati in portul traditional, viu colorat. Dupa slujba, lipovenii au mers la casele lor, dornici sa se bucure de bucatele alese, dupa 40 de zile de post tinut cu rigurozitate. Inainte de toate, ei rostesc rugaciunea traditionala, in fata icoanei care nu lipseste din nicio casa.

De pe mesele intinse , la loc de cinste sta piftia. Anul Nou va fi sarbatorit de crestinii de rit vechi pe 14 ianuarie.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>