Menu

Social
LA 25 DE ANI ÎN ANTARCTICA

La numai 25 de ani a ajuns la căpătul Pămintului, în Antartica, pentru o inedită cercetare la Polul Sud. Este vorba despre buzoianca Andreea Radu care luna trecută a ajuns împreună cu un constănțean pe tărâmul înghețat, printre pinguini și foci. Cei doi români au prelevat peste 24 de probe de apă oceanică și din lacuri, de sedimente și sol, pentru cercetare. Expediția a fost finanțată din resurse proprii, deoarece România nu are prevăzute sume în buget pentru proiectele de cercetări polare, iar în urmă cu câțiva ani a desființat și Institutul Român de Cercetări Polare.

Buzoianca Andreea Radu și constanteanul Marian Săvulescu au ajuns în Antarctica pe 8 martie în baza a două proiecte de cercetare cu privire la poluarea transfrontalieră și a nivelului de nitrați din apa oceanică și a determinării calitătii apei lacurilor din Antarctica derulate în comun de România și Argentina. Un rol important în acestă expediție l-a avut Florica Topârceanu, secretar al Biroului Executiv din conducerea Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice care a reușit să elaboreze și semneze scrisorile de intenție privind cooperarea stiintifică bilaterală cu Argentina. Ea a fost și cea care a ajutat-o financiar pe Andreea Radu să-și plătească biletul de transport, în valoare de 2. 500 euro.

Cum România nu mai deține o stație de cercetare în Artarctica, cea fondată de Teodor Gheorghe Negoită în 2006 fiind abandonată de autoritătile românești, sprijinul logistic pentru cei doi români a fost asigurat de argentinieni. Aceștia i-au primit în stația lor de cercetare și, totodată, le-au pus la dispoziție toate echipamentele necesare pentru pentru a se putea deplasa și preleva probe.

Cei doi români au prelevat de la Polul Sud peste 24 de probe de apă oceanică și din lacuri, de sedimente și sol. Pe baza probelor aduse, specialiștii vor realiza un studiu de determinare a Particule Asemănătoare Virusurilor în ecosistemele Antarctice, proiect prevăzut în planul de cercetare pe anul 2017 al Institutului de Virusologie din București.

Dincolo de muncă și frig, cercetătorii români spun că s-au bucurat din plin de peisajul de la Polul Sud și de ineditul sat al pinguinilor.  Andreea Radu, inginer de mediu are 25 de ani și lucrează în prezent la un master la Facultatea de Știință și Ingineria Mediului din cadrul Universitătii Babeș Bolyai din Cluj Napoca. Ea este originară din localitatea buzoiană Vadu Pașii și a studiat la școala nr . 15 și la Colegiul Mihai Eminescu din Buzău. Andreea este angajata Primăriei Municipiului Sibiu, având funcția de asistent-consilier al primarului. Comandorul Marian Săvulescu are 52 de ani, este originar din Constanța și deține funcția de șef Serviciu Instrucție și Doctrină în Statul Major al Forțelor Navale Române.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>