Menu

Social
AVIONUL TYPHOON, SUPREMAȚIA DIN AER

Nu mai e de glumă : de acum ne păzim frontierele cu avioanele britanice Typhoon trimise la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Sunt 4 aparate de ultimă generaţie, super computerizate şi înarmate până-n dinţi care vor patrula cerul României împreună cu escadrila de aparate americane F-16, recent sosite din Portugalia. Şi bătrânele MiG-uri vor zbura alături de ele, dar baza noastră e în uriaşul ajutor pe care ni-l dă NATO.

Eurofighter Typhoon este suprema maşinărie de război aeriană: un avion care atinge de două ori viteza sunetului la 11 kilometri înălţime în atmosferă, capabil să între în luptă în câteva secunde, cu o mare varietate de arme la bord: e echipat cu rachete de diferite dimensiuni, poate angaja şi poate distruge ţinte aeriene, terestre şi în bătălii navale. Avioanele Typhoon sunt conduse de computere de ultimă generaţie care comunică în permanenţa cu centrul tactic de luptă aflat la rândul lui în aer, la mare înălţime. Avioanele strategice uriaşe detectează ţintele, analizează carcateristicile lor şi trimite Eurofighter la lupta. Când vine vorba de alarmă de lupta, Eurofighter decolează cu o viteză impresionantă: avionul de lupta urcă pe verticală 18 kilometri într-un singur minut ! Se face nevăzut în plafonul de nori dincolo de raza de acţiune a radarelor şi aşteaptă misiunea de luptă trasată de comandamentul strategic aflat în aer, la rândul sau.

Cele patru avioane de luptă Typhoon trimise la baza aeriană Mihai Kogălniceanu sunt apte să intercepteze „orice potenţiali invadatori” care ar intra în spaţiul aerian al României. Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat prezenţa militară în Europa de Est prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO urmează să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România. În cadrul acestui proiect, Marea Britanie a trimis avioanele multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni NATO în zona Marii Negre, ele urmând să rămână la Kogălniceanu patru luni.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>