Menu

Social
FĂRĂ IRIGAȚII

Ne aşteaptă o vară lungă, caniculară şi secetoasă, cu perioade marcate de temperaturi extreme, care vor cuprinde intreaga ţară. Cele mai toride luni vor fi iulie şi august, când temperaturile medii vor depăşi cu uşurinţă 32°C, la umbră. Veştile nu sunt deloc bune pentru agricultori care, în multe zone din ţară vor fi, din nou, la mâna cerului. Din păcate, şi în judeţul Buzău sistemul de irigaţii este aproape inexistent, iar o lungă perioadă de seceta ar putea provoca pagube mari.

De la jumătatea lunii iunie, precum şi în iulie şi august, meteorologii anunţă secetă, temperaturile fiind peste mediile climatologice anuale ale perioadei. Veştile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în multe zone din ţară sistemele de irigaţii sunt ca şi inexistente. Şi la Buzău suprafaţa irigată scade de la an la an, în judeţ fiind constituite doar patru Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă. Pe teritoriul judeţului Buzău există cândva o reţea de irigaţii care se întindea pe o suprafaţă de 41.000 de hectare. Acum nu mai există nici măcar o evidenţă clară a canalelor de irigaţii precum şi a suprafeţelor irigate.

O soluţie pentru a rezolva problema irigaţiilor în judeţul Buzău o constituie realizarea Canalul Siret-Bărăgan, însă nici în acest an nu s-au alocat bani pentru demararea acestui proiect. În aceste condiţii, agricultorii din judeţele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, zone traversate de canal, continuă să facă agricultură pe terenuri semi-deşertice.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>