Menu

Social
VINURI DE POVESTE

Vinul Popii, Pielea Cucoanei și Fata Popii. Sunt trei vinuri speciale, de colecție, fiecare cu povestea lui. O poveste scrisă pe fiecare sticlă de către celebrul preot și scriitor basarabean Savatie Baștovoi. Inspirația i-a venit după ce a degustat vinurile produse la Urlați, în Prahova, în crama lui Costin Bolgiu.

Așa a scris părintele Savatie pe eticheta vinului popii, din care au fost îmbuteliate, într-o ediție specială, doar  1869 de sticle. Și nu este un vin oarecare, o spune tânărul producător. În spatele gustului desăvârșit stă însă multă muncă. Vinul este învechit în butoaie de stejar aduse din Franța, apoi este pus la învechit. Vedeta dintre cele trei soiuri de vinuri produse sub marca Beciul Popii, este Pielea Cucoanei, un cabernet franc roze. Soiul de struguri din care se face vinul  se găsește doar în podgoria familiei Bolgiu de la Urlați, iar licoarea bahica este una de excepție.

Pielea Cucoanei, dar și Fata popii și Vinul popii, au făcut impresie printre cei mai apreciați degustători din România. Așa că vinurile vor ajunge la sfârșitul lunii și în Germania, la o expozitie unde se promovează produsele românești.   Cei care vor să guste din cele trei vinuri, trebuie să se grăbească. Pentru ca este o ediție limitată, au fost îmbuteliate destul de puține sticle din fiecare soi.

Brandul Beciul Popii, aparținând părintelui Savatie, sub care au fost create aceste trei vinuri speciale din Urlați, are o poveste veche. Preotul scriitor, spune că nu e vin mai bun decât în beciul unui popă. Așa că Beciul Popii, acest nume de onoare, a fost înființat în amintirea bunicului lui, tot preot, mort la 37 de ani, dar și în memoria tuturor preoților basarabeni exterminați de prigoana stalinistă, care nu au mai apucat să aibă un beci al lor.

 

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>