Menu

Social
CETĂȚEAN DE ONOARE

Unul dintre cei mai importanţi reprezentaţi ai culturii buzoiene pe plan naţional şi international, creatoarea populară Adela Petre, a primit, astăzi, titlul de cetăţean de onoare al judeţului. Dinstincția i-a fost oferita de catre Consiliul Judeţean Buzău, la împlinirea vârstei de 88 de ani. Apreciată pentru unicitatea ţesăturilor sale din păr de capră, Adela Petre, a fost declarată, de UNESCO, în 2012, „Tezaur Uman Viu“.

Creatoarea populara Adela Petre este de astazi cetățean de onoare al județului Buzău. Intr-un cadru festiv, reprezentanții Consiliului Județean Buzău i-au înmânat creatoarei populare o diploma, o placheta, un buchet cu flori și un premiu de 2000 de lei.

Adela Petre s-a născut la 10 iunie 1929, în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele. Ea a demarat producția de covoare românești din lână în anii 80, la cooperativa meșteșugărească din Buzău unde era angajată. Primul sau succes a fost la un festival de artă populară de la Galați, în 1983, eveniment care a consacrat folosirea părului de capră în arta populară românească. Creatoarea populară este membru al Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu, iar, la 88 de ani, rămâne o mesageră neobosită a artei populare românești, lucrările sale din păr de capră fiind prezente în muzee și colecții particulare din toată lumea.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>