Menu

Social
ȘAPTE LOCALITĂȚI AFECTATE DE VIITURĂ

Ploile căzute în ultimele zile în judeţul Buzau au făcut prăpăd în localităţile din zona de munte. Şapte localitati – Lopătari, Gura Teghii, Căneşti, Chilii, Mânză­leşti, Vintilă Vodă şi Beceni – au fost afectate de viiturile şi de scurgerile de apă de pe versanţi. O comisie condusă de Prefectură a evaluat situația iar lucrurile nu sunt deloc roz: pe lângă drumuri, poduri și podețe avariate, au fost afectate de viitură și gospodăriile oamenilor.

În urma ploilor abundente din ultimele zile, apa scursă de pe versanţi a făcut ca pârâul Slănic să iasă din matcă şi să măture tot în calea sa. Şapte comune din Munţii Buzăului – Lopătari, Gura Teghii, Căneşti, Chilii, Mânză­leşti, Vintilă Vodă şi Beceni – au fost afectate de viiturile şi de scurgerile de apă de pe versanţi. O comisie condusă de Prefectura Buzău a evaluat situatia pe teren, iar cele constatate nu arată deloc bine. Mii de localnici din zona de munte a judetului Buzau au fost afectați în urma precipitațiilor abundente căzute in ultimele zile.

Totodată, sute de gospodării din Mânzălești au rămas fără apă potabilă, după ce aluviunile au distrus părți din rețeaua de alimentare cu apă potabilă a comunei. Angajații Companiei de apă se află în zonă încă de ieri și vor remedia situația cât de curând posibil. Creşterea însemnată a debitului pe cursul pârâului Slănic a dus la colapsul unui pod rutier pentru tonaj mic şi mijlociu, de la Chirani, moment surprins de un localnic, cu telefonul mobil.

Viiturile au produs pagube însemnate nu doar la Lopătari și Mânzălești, ci și în alte comune din zona de munte. La Căneşti, două drumuri comunale au fost parţial distruse, la Chilii, şase podeţe au fost avariate, la Vintilă Vodă, un podeţ din cadre de beton şi trei punţi pe şufe, dintre care una pentru transport auto, au fost grav afectate, la Gura Teghii, un drum comunal a fost închis, fiind acoperit cu aluviuni, iar la Beceni, a cedat digul de apărare al râului Slănic în trei puncte: Valea Părului, Izvorul Dulce şi Beceni.

Din păcate, pericolul nu a trecut. Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod galben, vizând instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, pentru intervalul miercuri, 26 iulie, ora 20 – joi, 27 iulie, ora 20, pentru cea mai mare parte a jumătății de est a țării, vizat fiind și judetul Buzău.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>