Menu

Administrativ
ASFALT PE DRUMURI AGRICOLE

În timp ce unii orășeni duc dorul asfaltului, în unele comune există asfalt chiar și pe drumurile agricole. Un exemplu este comuna Podgoria, din judetul Buzău, acolo unde s-a asfaltat până și un drum utilizat mai mult de proprietarii culturilor de viță de vie din comună. Are trei kilometri și leagă satul Coțatcu de șoseaua europeană E85.

Până în urmă cu un an, ca să ajungi la Coțatcu, sat al comunei buzoiene Podgoria, și să-i străbați ulițele, trebuia să fii dotat cu multă răbdare și disponibilitate financiară, pentru eventuale reparații la autoturism. Drumul principal, din pământ, se transforma într-o salbă de bălți care, multe zile după ploaie, erau populate de gâștele sătenilor. Într-una dintre lunile de primăvară ale anului 2016, satul a fost asaltat de utilaje zgomotoase și muncitori mânjiți cu negreală, de la o firmă de asfaltări din Galați, semn că ceva începea să se întâmple.

S-a dus repede vestea că satul lor va avea în sfârșit asfalt și că vor putea ieși cu căruța direct pe șoseaua netedă ca-n palmă. Le pălise demult speranța că vor avea drumuri asfaltate. Surpriza a fost însă și mai mare atunci când au mers la culturile de viță de vie, de lângă sat, și au descoperit asfalt până și pe drumul agricol, același în care altădată își rupeau căruțele și utilajele agricole. Unii dintre sătenii din Podgoria au fost intrigați de o așa decizie a primarului de a turna asfalt pe trei kilometri de drum sătesc, care are de o parte și de cealaltă numai plantații de vie. Au fost destule voci în sat care au condamnat măsura, argumentând că erau porțiuni mult mai importante din comună care aveau nevoie de asfaltare. De partea autorităților s-au plasat mai ales fermierii care pot alerga acum cu tractoarele ca pe pista de curse.

Primarul comunei Podgoria spune că drumul dintre vii a fost finanțat la pachet cu asfaltarea altor aproximativ opt kilometri cât are drumul principal din satul Coțatcu. După ce a studiat ghidul de finanțare și a observat că se încadrează la toate criteriile de eligibilitate, chiar și cu acel drum agricol, a decis fără nicio ezitare să trimită cererea de finanțare la Ministerul Dezvoltării. A beneficiat de un buget de 970.000 de lei, din care 400.000 de lei a fost contribuție proprie.

Cu multă ambiție, spune primarul din Podgoria, poți atrage multe fonduri pentru dezvoltarea unei comune. Cu fonduri europene a asfaltat 800 de metri de uliță într-un alt sat al comunei, a modernizat dispensare, grădinițe, un cămin cultural, prin PNDL, și vrea acum să ducă asfaltul până în cele mai îndepărtate cătune. La polul opus se află municipii, precum Buzăul, care are foarte multe străzi de pământ. În municipiu, în acest moment, sunt nu mai puţin de 52 de străzi fără asfalt, însumând 15 kilometri.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>