Menu

Social
VINURI CU AROME UNICE

Mamaia a oferit în weekend un experiment plin de culoare şi de gust, iubitorilor de vinuri uşoare şi răcoroase, aflaţi în vacanţă la mare. Organizatorii au pus la bătaie o selecţie premium de peste 100 de vinuri rosé şi spumante, locale şi internaţionale. Toţi participanţii la eveniment au avut parte de momente relaxante, degustând unele dintre cele mai rafinate vinuri, cu arome unice.

Degustarea unui vin este o artă, și în ultimele decenii a devenit chiar o meserie. Însă misterele acestei licori pot fi accesibile și profanilor. Bineînțeles, fără să se ia prea tare în serios. Un vin îţi place sau nu îţi place şi nu ai nevoie de prea mult timp sau de vreun ceremonial anume ca să ştii lucrul acesta. Cu toate astea, s-ar putea să descoperi că vinurile au o poveste a lor mult mai profundă, pe care n-o poţi citi „dintr-o privire“. Asta a oferit degustarea din Mamaia: povestea vinurilor romanesti.

Cand degustam un vin primul contact este vizual. Uitându-te la un vin, poţi deja să-ţi faci o părere cu privire la vârsta lui, la varietatea de struguri din care provine sau dacă are vreun defect. De pildă, culoarea vinului din pahar în faţa unui fond alb îţi poate spune dacă vinul este tânăr sau nu. Ține paharul înclinat în faţă la 45 de grade şi observă-l puţin.

Cum alegem un vin ? Turnam intr-un pahar si apoi plimbăm vinul puţin rotind paharul; după ce s-a aşezat, privim urmele lăsate pe margine. Sunt numite „lacrimile vinului“. Cu cât sunt mai înalte şi mai groase, cu atât intensitatea alcoolului este mai mare. Al doilea simţ care trebuie pus la treabă este mirosul. Se spune că aproape tot ce trebuie să ştii despre un vin afli mirosindu-l.

Vinul nu se soarbe, prima înghiţitură trebuie să fie normală şi să o plimbi un pic în gură pentru a simţi întregul corp al vinului. Însă într-o primă fază vei sesiza, de exemplu,  că vinurile albe seci, fresh pot avea miros de măr verde, de iarbă sau de citrice, cele mai corpolente nuanţe de piersici sau ananas, cele roşii seci şi proaspete miros de zmeură sau mere roşii, iar cele cu buchet complex şi maturate, tonuri de fructe de pădure, vanilie, piele tăbăcită sau cafea. Toate astea s-au putut experimenta la degustarea de vinuri, organizata pe Litoral.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>