Menu

Social
PLAJĂ ȘI MARE PENTRU TOȚI

Este groaznic să nu poţi merge la plajă când soarele străluceşte şi apa mării te îmbie la scăldat, iar căruciorul cu rotile nu te ajută deloc: nici pe nisip şi nici în apă. Asociaţia non-profit ” Împreună pentru Viitor” a amenajat în Mamaia prima plajă pentru persoanele cu dizabilităţi, oferindu-le şezlonguri special gândite pentru ei şi scaune plutitoare construite în Franţa, ca să între în apa mării. Plaja specială se află la intrarea în staţiunea Mamaia, într-o zonă unde se ajunge foarte uşor cu autobuzul.

Sezlongul pe care-l vedeti in imagine a fost gandit, proiectat si construit special pentru persoanele imobilizate in carucioare cu rotile. Cu el, oricine poate intra in apa marii fara teama ca ar putea se impotmoleasca in nisip ori ca valurile le-ar crea probleme. Piesele portocalii sunt niste rezervoare de plastic umplute cu aer care fac ca sezlongul sa pluteasca : e usor in acest fel si pentru beneficiarul sezlongului,  dar si pentru insotitor.

Catalina Ionita este una dintre beneficiarele noilor facilitati. Ea a fost diagnosticata in urma cu 5 ani  cu „boala-oaselor-de-sticla”, o afectiune cu care se nasc 9 copii anual, in Romania. Acesti copii nu pot merge si nu pot sta in picioare – oasele lor nu pot suporta greutatea corpului.

Asociaţia “Împreună pentru Viitor” a adunat bani de la sponsori si a comandat in Franta sezlonguri plutitoare pentru persoanele cu dizabilitati. Iulia  este o alta fata care se va putea bucura de-acum inainte de plaja la fel ca oricare dintre noi. Si de baie in apa marii. Plaja accesorizata pentru persoanele cu dizabilitati are si sezlonguri de stat la soare, construite diferit fata de cele obisnuite. Ele sunt mai inalte  fata de cele normale a.i. transferul din scaunul cu rotile sa se faca mult mai usor. Proiectul „Plajă şi mare pentru toţi”  a devenit realitate cu sprijinul unui mic număr de sponsori. Printre ei si managerul plajei care a oferit gratuit o zona ca sa fie amenejata in acest fel.

Turistii aflati astazi la plaja au ramas uimiti. 7 mii de euro a costat intregul proiect. Este un început, un semn de normalitate. Nu este nevoie de lux, ci numai de câteva dotări simple,  dar absolut necesare, care să permită accesul celor cu nevoi speciale pe plajă şi în apă.

Asociatia „Impreuna pentru Viitor” isi propune să amenajeze un astfel de colţ de plajă în fiecare staţiune de pe Litoral.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>