Menu

Social
CENTRU MUZEAL DE VIS

Una dintre cele mai vechi clădiri din municipiul Buzău va intra în renovare. Este vorba despre imobilul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în care a funcţionat fostul spital Brătianu, clădire care, de aproape două decenii, zace în paragină. După reabilitare, în clădire va funcţiona un centru muzeal iar de jur împrejur, va fi amenajată o grădina publică în care buzoienii se pot relaxa. Astăzi, s-a semnat acordul de finanţare cu fonduri europene a lucrărilor de modernizare a imobilului!

O clădire simbol al municipiului Buzău va fi readusă la viață, cu bani europeni. Este vorba despre imobilul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, unde a funcționat Spitalul Brătianu. Astăzi, reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est și cei ai Consiliului Județean Buzău au semnat contractul de finanțare a proiectului. Aproape 4 milioane de euro din bugetul de investiții al Uniunii Europene vor fi alocate pentru modernizarea clădirii cu valoare de patrimoniu. Este primul proiect din județul Buzău finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.

Nu doar clădirea fostului spital Brătianu va fi renovată, ci și zona de jur-împrejurul imobilului. Reprezentanții Consiliului Județean spun că în zonă va fi amenajată o grădină publică, cu o fântână arteziană și băncuțe, unde buzoienii se pot relaxa în timpul liber. In cadrul centrului muzeal vor avea loc diverse activități culturale: spectacole, lansări de carte sau diferite alte evenimente artistice. Cel mai probabil, lucrările vor începe anul viitor și vor dura cel mult 2 ani. 14 angajați vor asigura funcționarea centrului muzeal I.C. Brătianu.

Imobilul care va fi reabilitat cu bani europeni a fost construit între anii 1895 – 1896. A fost cel mai mare spital din municipiu până în anii ‘70, când, odată cu deschiderea Spitalului Judeţean Buzău, imobilul respectiv a devenit secţie exterioară a acestuia, deservind ortopedia, ORL-ul şi dermato-venericele. Ultima dată, spitalul Brătianu a fost renovat în 1935, când s-a construit un etaj în partea centrală a clădirii principale, iar de atunci s-au făcut doar mici reparații de consolidare a clădirii. După Revoluție, însă, cladirea a fost total dată uitării.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>