Menu

Social
S-A STINS PĂRINTELE INVENTICII

Inventatorul Iustin Capră s-a stins din viata, luni seară, la Spitalul de Urgență din Ploiești. În vârstă de 82 de ani, celebrul inventator a ajuns în stare gravă la unitatea medicala, cu simptome digestive acute. La mai puțin de 24 de ore de la internare, a intrat în stop cardiorespirator, iar manevrele de resuscitare au fost in zadar. Vestea a căzut ca un trăznet printre locuitorii din Filipeștii de Pădure, acolo unde Iustin Capră locuia și unde a creat o parte din invențiile sale. Casa va fi transformată în muzeu.

„Când reuşesc tehnic ceva, mă bucur, dar când câştig material, mă sperii. Îmi dau seama că sunt alţii mai merituoşi ca mine, iar în al doilea rând nu este meritul meu, ci al lui Dumnezeu. Eu nu sunt inventator, Dumnezeu este. ”

asta spunea celebrul inventator. Și așa și-a trăit și viața, in modestie. Justin Capră a creat, de-a lungul a zeci de ani, peste 100 de invenții, printre care 8 aparate de zbor, 25 de motorete și 80 de mașinuțe economice, unele cu un consum incredibil, de cel mult un litru de combustibil la suta de kilometri. Prima inventie celebră a lui Justin Capră a fost Rucsacul Zburător, realizat în 1958. Aceasta a fost brevetat, însă, de americani, care l-au folosit în călătoriile spațiale. Starea de sanatate a lui Justin Capra s-a deteriorat de la an la an, cu atat mai mult cu cat, povestesc cei apropiati, refuza sa mearga la medic. Aseara, s-a stins pe un pat de spital. Inventatorul locuia în Filipeștii de Pădure, acolo unde și realiza invențiile. Toți cei care i-au trecut pragul au ajuns și în garaj, acolo unde construia miniautoturismul care consumă 0,5 litri de combustibil, la suta de kilometri. Iustin Capră era un apărător al mediului, așa că motoarele inventate de el funcționau, în proporție de 30%, pe apă. Cei mai înfocați admiratori sunt doi tineri din localitate. De trei ani, participau efectiv la construirea invențiilor. Contribuiau cu materiale, dar și munceau, cot la cot, cu inventatorul. Scaunul de pe care celebrul inventator dadea indicatii, a fost transformat de familia Zota intr-un adevarat altar. Acasa, a ramas doar nea Fane, un vecin care ii statea mereu alaturi si care il ajuta la treburile zilnice.

Justin Capră mai are o soră, iar singura lui fiica este plecata in America de zeci de ani si nu a mai pastrat legatura cu tatal ei. Pentru ca Iustin Capră era colonel al armatei romane, sora acestuia a decis ca inmormantarea sa aiba loc in cimitirul Ghencea din Bucuresti.
In memoria sa, TV Sud Est va difuza vineri, de la ora 19.00, un interviu in exclusivitate cu marele inventator roman, realizat de Ioan Şolea.

 

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>