Menu

Administrativ
AFACERE PĂGUBOASĂ

Primăria Buzău a mai făcut o afacere păguboasă. Este vorba despre achiziţionarea a 15 autobuze la mâna a doua, din Olanda, cu 18.000 de euro bucata. Deşi iniţial autorităţile au anunţat că tranzacţia este cât se poate de profitabilă pentru municipalitate, în realitate afacerea dezvăluie nenumărate probleme. Pe lângă faptul că au kilometrajul foarte ridicat, toate cu peste 1.000.000 de kilometri pacurși, câteva autobuze sunt defecte: unul dintre ele a fost oprit de către autorităţile austriece şi retrimis în Olanda, din cauza unor probleme tehnice.

În loc să cumpere autobuze noi, mai puține dar bune, Primăria Buzău a  decis, luna trecută, să achizționeze 15 autobuze la mâna a doua din Olanda. Autoritățile din Amsterdam au propus societatii de transport in comun Trans Bus vânzarea a 15 autobuze marca  VDL Ambassador, fabricate în Olanda în urmă cu 11-12 ani, cu un prêt de 18.000 de euro, bucata. Aparent, afacerea părea extrem de profitabilă pentru administrația buzoiană. Din păcate, realitatea este cu totul alta. Autobuzele cumpărate de Trans Bus au în medie 1,3 milioane de kilometri parcurși și au motoarele cu normele Euro 4, și nu Euro 5, așa cum anunțase primarul Buzaului în urmă cu o lună. De  altfel, din cauza uzurii avansate, unul dintre cele 15 autobuze a fost oprit de autoritățile austriece și retrimis la Amsterdam.

De asemenea, autobuzele din Olanda au 12 metri lungime si vor fi extrem de greu de manevrat de soferii Trans Bus pe anumite trasee din oras. Mai mult, consumul mediu al unui autobuz marca VDL Ambassador este de 50 de litri de motorină la suta de kilometri, cu mult peste consumul autobuzelor marca BMC care rulează în prezent pe străzile din Buzău, cu 40 la sută consum. Un alt amănunt interesant este că autobuzele vor fi înmatriculate la București, și nu la Buzău, așa cum ar fi fost normal. Rămâne de văzut cât timp vor rezista cele 15 autobuze pe străzile Buzăului, artere pe care asfaltul nu este deloc asemănător cu cel din capitala Olandei.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>