Menu

Social
PASIUNE PENTRU CHIHLIMBAR

Îl vezi pe drumuri sau pe crestele munţilor cu raniţa şi târnăcopul în spate. Oamenii din sat îl recunosc de departe: este Ciprian Chiriac, unul dintre puținii căutători de chihlimbar din patria ambrei, comuna buzoiana Colţi. Este singura localitate din România în care se găseşte piatra semipreţioasă în albiile râurilor sau în bolovănișul munţilor. Pe vremuri, cu câteva grame de romanit, sătenii zonei îşi puteau cumpăra chiar şi o pereche de boi. De aici a fost extrasă şi bucata de chihlimbar, galben-roşiatic, transformată în pipă şi oferită cadou de Gheorghe Gheorghiu Dej temutului dictator soviectic Stalin.

Pentru Ciprian Chiriac, un localnic de 40 de ani din Colți, scotocirea în munte după rășina fosilizată, veche de 260 de milioane de ani, este pasiunea care-i dă sens vieții încă din copilărie. Bolovanul de culoare galbenă transparentă cu forme translucide, opace, nu mai are niciun secret în fața lui Ciprian.

La Colţi, au existat cândva mine de exploatare a chihlimbarului care au fost închise rând pe rând. Sunt însă câteva locuri, cum ar fi Strâmba, Faţa Repede, Cățeasca şi Dănciuleşti, unde chiar la suprafață s-au găsit bucăţi foarte mari de chihlimbar. Valoroasa rășină este tot mai greu de găsit în zilele noastre şi doar cei din partea locului îi ştiu rosturile şi locul în care se găseşte. Ciprian știe însă unde să spargă cu târnăcopul.

Din ce în ce mai rare sunt reușitele căutătorului de ambră și de aceea chiar și descoperirea unei pietricele cât un bob de porumb a ajuns să-i fie motiv de bucurie. Atunci când pornește pe urmele chihlimbarului, Ciprian își rezervă multe ore din timpul său. Alocă prima parte a zilei căutărilor și o termină lucrând la polizorul pentru șlefuit. Este o îndeletnicire moștenită de la bunicul său, mare bijutier al zonei și colecționar de romanit. Cândva, el a oferit statului bolovanul din care a fost confecționată pipa din chihlimbar dăruită de comuniști dictatorului Stalin.

Chiar dacă este rară, ambra de Colţi se vinde în comună cu cel mult 10 lei gramul, în stare brută. Bucăţile care depăşesc 50 de grame se negociază, în funcţie de nuanţă. Mai valoroase sunt poveștile și legendele despre chihlimbar. Fie că-i purtat la vedere sau ascuns sub veşminte, se spune că este amuleta care protejază şi atrage norocul, ori că are proprietăţi terapeutice. Pentru a cinsti chihlimbarul, autorităţile buzoiene au amenajat un muzeu la Colţi, în anii ’80, şi au denumit şoseaua care intră în comună „Drumul Ambrei”. Muzeul este unic prin colecţia pe care o găzduieşte, printre exponatele cele mai valoroase fiind două bucăţi de chihlimbar de 4, respectiv 2 kilograme.

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>