Menu

Social
REABILITATĂ CU FONDURI EUROPENE

Singura biserică pictată în întregime de Nicolae Grigorescu, la 18 ani, de la Mănăstirea Zamfira, din judeţul Prahova va fi salvată. După ce pictura “în frescă” a fost distrusă de ploi şi igrasie, Ministerul Fondurilor Europene a semnat documentele pentru proiectul de reabilitare, care are o valoare de peste 16 milioane de lei.

Marele pictor Nicolae Grigorescu a pictat intregul lacas de cult intr-un an si jumatate, ajutat fiind doar de fratele sau care era zugrav. A inceput in 1856, in luna iulie si a terminat in 1857, in luna septembrie. De atunci au trecut 160 de ani, iar timpul si-a pus amprenta asupra picturilor, care s-au degradat in , iar restaurarea lucrarilor trebuia facuta mai de mult. Pictura este unicat, pentru ca este singura executata „in fresca“. Și superba catapeteasma pictata tot de Grigorescu s-a degradat la rândul ei. Dupa ani de cereri inaintate si incercari de a accesa bani europeni, ministerul de resort a semnat pentru demararea proiectului.

Avocatul mănăstirii spune ca nu s-a intervenit pana acum din cauza birocratiei. Proiectul este cofinantat de Consiliul Judetean Prahova, care se va ocupa si de eventualele cheltuieli neprevazute in proiectul initial. Lucrarile de reabilitare vor costa peste 16 milioane de lei  si au un termen de executie de 12 luni.

 

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>