Menu

Social
DRUMURI APĂRATE DOAR DE PARAZĂPEZI

Drumurile din România sunt un coşmar pentru şoferi iarna, pe timp de viscol. Şi asta din cauza zăpezii aduse de vânt de pe câmpuri în lipsa parazăpezilor. În judeţul Buzău, de exemplu, doar pe câteva porţiuni de drumuri naţionale şi europene vor fi amplasate astfel de parazăpezi. Soluţia de protejare a şoselelor pe termen lung este plantarea unor perdele de protecţie de-a lungul tronsoanelor de drum care ridică probleme atunci când ninge.

De ani de zile, pe timp de viscol, vedem aceleaşi imagini: maşini blocate, şoferi nervoşi, sate izolate şi chiar utilaje de deszăpezire rămase în troiene. In judetul Buzau,   reprezentanţii Direcţiei de Drumuri spun insa că sunt  pregătiţi de o iarnă grea, cu peste 70 de utilaje sunt gata să intervină în orice moment. Drumarii spun ca pe zeci de kilometri din judetul Buzau se vor  monta, de-a lungul şoselelor, parazăpezi metalice sau din materiale textile. Este vorba despre aproape 19.000 de metri liniari de parazăpezi. Acestea vor fi pastrate 4-5 luni, urmand ca la jumătatea lunii martie sa fie stranse si depozitate.

Soluţia pe termen lung ar fi plantarea unor perdele forestiere de protecţie de-a lungul tronsoanelor de drum care ridică probleme atunci când ninge. Aceste perdele ar trebui să aibă o lăţime de 30 de metri şi să conţină 3 tipuri de arbori: de la 1 metru şi jumătate până la 8 metri. De aproape 16 ani, in Romania, proiectul bate insa pasul pe loc. Dintr-un plan de cinci mii de hectare de perdele s-au făcut proiecte pentru 10% din suprafaţă şi s-au plantat pe doar 1%. Iar, pentru a deveni eficiente, perdelele forestiere au nevoie de aproape şapte ani.

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>